„Green Book“, Oscarul pentru cel mai bun film al anului, în cinematografele românești din 1 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/green-book-oscarul-pentru-cel-mai-bun-film-al-anului-in-cinematografe-din-1-martie/

Inspirat dintr-o poveste reală despre prietenie dincolo de prejudecăţi, „Green Book“, câştigătorul Oscarului din acest an pentru cel mai bun film, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 martie 2019.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

„Green Book“ prezintă povestea reală a unei prietenii improbabile dintre un pianist de culoare (interpretat de Mahershala Ali) şi un italian dur (Viggo Mortensen) pe care cel dintâi îl angajează ca şofer şi asistent personal.

Filmul regizat de Peter Farrelly este inspirat de povestea lui Don Shirley, un pianist celebru de la începutul anilor ‘60, care ştia că muzica nu-i va fi primită bine de fiecare dată pentru că era de culoare.

Pelicula a primit trei trofee Oscar – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original” (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly), dar şi trei Globuri de Aur: Cel mai bun film comedie/musical, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun actor în rol secundar.

Foto: Green Book – trailer

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.