Grigore Lese este protagonistul spectacolului „Cazul Pintea Viteazul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-este-protagonistul-spectacolului-cazul-pintea-viteazul/

Grigore Leşe participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare – „Cazul Pintea Viteazul”.

Un articol de Andrada Văsii|2 decembrie 2013

Grigore Lese participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare –  „Cazul Pintea Viteazul”. Spectacolul beneficiază de scenariu şi indicaţii regizorale semnate de către Gavriil Pinte.

Unul dintre protagoniștii montării este și Grigore Lese, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuție mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ștefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop și Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat într-o conferință de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificația noii producții, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradițiilor regionale, mulțumind totodată artiștilor invitați.

„Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureșului, fără a se vrea o restituire istorică.

„Nu o să vedeți un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferința de presă de miercuri după-amiază. „M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureșean.

Folclorul, prezentat prin ochii lui Grigore Lese

„Scenariul folosește aceste rezerve ale imaginarului, dar ține seama și de sensibilitatea spectatorului de astăzi”, a punctat Pinte, afirmând totodată că nu avem de-a face cu un spectacol idilic sau „pășunist”.

Acest punct de vedere a fost întărit și de Grigore Leșe, prezent și el la conferința de presă a Teatrului Municipal. „Nu iubesc idilismele, contemplarea și folclorul așa-zis ancestral, dacă nu e așa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-și încrederea că producția băimăreană se va juca și în alte orașe ale țării ori în străinătate.

Leșe a făcut și o pledoarie pasionată pentru „regândirea conceptului de folclor în Maramureș” și a vorbit și despre identitatea acestui spațiu cultural în plan internațional.

Grigore Lese

Grigore Lese, în spectacolul ,,Cazul Pintea Viteazul”

Prezența lui Grigore Leşe în această producție teatrală a fost salutată și de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care care s-a referit la „un fel de simbolică întoarcere acasă” a lui Leșe prin acest rol. Primarul a mai spus că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată și că va fi un punct de referință în dinamica culturală regională.

Despre o „integrală a miturilor românești” a vorbit și Prof. Dr. Teodor Ardelean, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leşe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.

Foto credit: Wikipedia, Teatrul Municipal din Baia Mare, fotografii cu Grigore Lese

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

28
/09
/15

În această seară, de la ora 19:10 (prima parte) şi de la ora 20:40 (a doua parte), iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2 şi TVR HD, spectacolul „Trei surori”, de Cehov, pus în scenă de regizorul Dominic Dembinski, la Teatrul din Constanța. Cu ocazia aniversării a 155 ani de la nașterea lui A. P. Cehov, TVR aduce în fața publicului micului ecran această montare modernă, care transformă casa din gubernia uitată de lume, într-o casă a păpușilor, unde timpul se dilată pentru a îngloba istoria de început de secol XX, cu a sa Marea Revoluție Socialistă din Octombrie cu tot.

27
/09
/15

Teatrul EXCELSIOR anunţă programul oficial al primei ediţii a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, în Bucureşti. Spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere, într-un eveniment dedicat adolescenţilor bucureşteni. EXCELSIOR TEEN FEST - o stare de spirit cu efecte benefice pe termen lung!

27
/09
/15

Asociația „Tîrgu Mureș Capitală Europeană a Culturii 2021” anunță oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii orașului Tîrgu Mureș pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Tîrgu Mureș, campania vorbește despre un oraș în care înveți pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online. 

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

25
/09
/15

Antoaneta Cojocaru (37 de ani), actriţă, un nume mare deja pe scenele teatrelor din Bucureşti. I se spune Anto. Toată lumea o iubeşte pe Anto, sufletul Laboratorului de Noapte de la Teatrul Bulandra. Ea a intrat prima la ATF, în 1997. De-atunci tot joacă.