Hamlet, în două variante, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-in-doua-variante-la-tvr/

În perioada următoare Casa de Producţie TVR difuzează „Hamlet” în două variante: în luna februarie se difuzează piesa în regia lui Liviu Ciulei, iar în luna martie în regia lui Bocsárdi László.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2018

Spectacolul regizat de Liviu Ciulei îi are în distribuție pe: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Ion Cocieru, Ion Pavlescu, Adriana Titieni, Ştefan Banica jr., Andrei Araditis, Răzvan Vasilescu, Cornel Scripcaru, Petre Lupu, Mihai Constantin, Adrian Ciobanu, Şerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Costel Caşcaval, Igor Chistol, Valentin Popescu, Mihai Cibu, Mircea Gogan, Silviu Geamănu, Alina Berzunţeanu, Oana Tudor, Alina Elena Dărvăreanu, Răzvan Postolache.

„Hamlet”, de William Shakespeare

Regie şi adaptare: Liviu Ciulei

Traducere: Nina Cassian

Ilustraţia  muzicală: Ildiko Fogarassy

Scenografia decor: Octavian Neculai

Scenografie costume: Nina Brumăşilă

Imaginea: Cristian Nicolau

Regia TV: Silviu Jicman

***

Liviu Ciulei (1923 – 2011) – regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtatde cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând marii regizori de tearu – David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

A realizat scenografia a 125 de spectacole.Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești.

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care amintim: Ordinul Muncii Clasa a II-a (1964), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării şi premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților , Premiul UNITER, 1996,  Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002, Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006, Premiul Tony.

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 9 februarie, ora 23:00; sâmbătă, 10 februarie, ora 17:00

TVR MOLDOVA: duminică, 11 februarie, ora 15:00

TVR 3: duminică, 11 februarie, ora 20:00

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Hamlet – TVR

 

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.