Hamlet + Portret Ovidiu Iuliu Moldovan, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-portret-ovidiu-iuliu-moldovan/

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la moartea lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Cu acest prilej, iubitorii de teatru vor putea vedea, la TVR, un portret IN MEMORIAM, dar şi prima premieră a anului 2018: Hamlet de W. Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, o preluare de la teatrul “Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2018

Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră

László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră: cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el?

În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi.

La Gala Premiilor UNITER 2014, László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor pentru Hamlet, spectacol care a dat şi Cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.

„Hamlet”-ul lui László Bocsárdi a fost spectacolul românesc, propus de ICR Varşovia pentru ediţia din 2015 a  “Festivalului Shakespeare de la Gdańsk”.  Reprezentaţia a avut loc în data de 3 august, pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

Portret In Memoriam  Ovidiu Iuliu Moldovan

La un deceniu de la disparitia marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, au marturisit:  Victor Ioan Frunza, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Vlad Ivanov, Tomi Cristin.

Născut in 1942 în Sărmaşu, judeţul Cluj-Napoca, Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit IATC în 1964, la clasa prof. Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

A realizat timp de peste patru decenii roluri importante pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacole semnate de Horea Popescu, Liviu Ciulei, Victor Ioan Frunză, Andrei Şerban.

A jucat în peste 40 de producţii cinematografice în regia unor mari cineaşti precum Manole Marcus, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Nicolae Margineanu, Constantin Vaeni.

A fost recompensat cu numeroase premii si distinctii, printre care, în 2004, “Ordinul Meritul cultural in grad de Comandor”, şi premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Program de difuzare:

TVR3: 11 martie ora 20.00

TVRM: 10 martie ora 11.00

TVRInternaţional: 12 martie ora 16.30

Foto: Ovidiu Iuliu Moldovan, Hamlet în regia lui László Bocsárd – facebook

08
/01
/15

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic îi invită pe tinerii muzicieni născuţi între 1 ianuarie 1990, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2000 să se înscrie la cea de-a VI a ediţie a Concursului “Drumul spre celebritate”, singura competiţie muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

07
/01
/15

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un "atentat terorist".

07
/01
/15

Primele zile din 2015 marchează un nou început pentru ,,În Culise” (Str. Hristo Botev nr. 25) – trei ani de teatru celebrați prin 12 zile ,,păcătoase” de spectacol, între 9 și 20 ianuarie.

07
/01
/15

Teatrele de pe Broadway, New York, au înregistrat cel mai mare număr de spectatori şi cele mai mari încasări din istorie în 2014, când 13,1 milioane de persoane au asistat la spectacolele de pe scena dramatică americană, generând vânzări de bilete de 1,36 miliarde de dolari.

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.

07
/01
/15

Spectacolul „Happy End“, cu Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor în rolurile principale se joacă la Godot Cafe-teatru. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Bogdan, iar scenografia este creată de Silvana Bratu.