Hans Klemm, Oana Pellea, Vlad Ivanov și Alexandru Andrieș vin la Festivalul de Film și Istorii Râșnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/hans-klemm-oana-pellea-vlad-ivanov-si-alexandru-andries-vin-la-festivalul-de-film-si-istorii-rasnov/

A 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta vineri, 19 iulie, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „Leto / O vară rock’n’roll”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful Amza Pellea. Tema principală a FFIR 2019 va fi Libertatea.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

De-a lungul a 10 zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecții cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură și 12 concerte de muzică veche, care se vor desfășura în mai multe spații din Râșnov, Codlea și Crizbav.

Sâmbătă, 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul „50 de ani de la aselenizare – Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17:00 și va fi găzduit de noul spațiu FFIR amenajat în curtea Școlii Gimnaziale “Peter Thal” Râșnov.

De asemenea, aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO vor fi marcați printr-o dezbatere care va avea loc miercuri, 24 iulie, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alții, atașatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, și șeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu.

Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului în Estul Europei va fi marcată prin panelurile „Decembrie ’89”, la care va participa directorul Teatrului Național din București, actorul Ion Caramitru, și care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11:00, și „Libertate recâștigată – Libertăți pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, și care se va desfășura în după-amiaza zile de joi, 25 iulie, începând cu ora 17:00.

Competiția FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franța, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina și România care își vor disputa premiul juriului de profesioniști condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de 6 liceeni brașoveni și cel al publicului.

Prefațată de reprezentația spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timișorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, și a rectoruluiUniversității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actrița Oana Pellea va conferenția despre libertate în Grădina Cetății Râșnov, în seara de joi, 25 iulie, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râșnov și la dezbaterea „Cinema și libertate” și va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecțiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și „Apus / Sunset”.

Brașoveanul Alexandru Andrieș va susține, în seara zilei de 21 iulie, în Grădina Cetății Râșnov, unul dintre cele mai așteptate concerte ale FFIR 2019, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea și Sir Vali Blues Răcilă vor susține „Experiment de Blues cu Alcool”, un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureșan.

Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râșnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea și de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanți vor prezenta, pe scena din Grădina Cetății, în ultima seară a Festivalului de Film și Istorii, un spectacol de teatru și muzică în premieră absolută.

Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 sunt de găsit pe  facebook.com/filmsiistoriirasnov/ și pe ffir.ro. Biletele pentru accesul la dezbateri și la concertele din Grădina Cetății Râșnov pot fi achiziționate online, de pe site-uleventbook.ro, și de la fața locului. Intrarea la toate proiecțiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice și celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

* * *

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

Foto: Festivalul de Film și Istorii Râșnov – facebook

 

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

30
/08
/21

Robert Downey Jr. și Jude Law sunt protagoniștii filmelor „Sherlock Holmes”, regizate de Guy Ritchie și bazate pe personajul omonim creat de Arthur Conan Doyle, care pot fi vizionate la TNT în luna septembrie.

30
/08
/21

Din 24 septembrie spectatorii sunt invitați să fie mai prezenți, în societate dar și la cinema, prin intermediul filmului de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul”, care este totodată un pretext pentru a declanșa întrebări și discuții despre perioadele prin care trec adolescenții, perioade de încercări, căutări, confuzie și alegeri.

27
/08
/21

Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada 1 - 12 septembrie și aduce pe marele ecran din aer liber douăsprezece filme pentru copii, perfecte pentru o seară petrecută împreună cu întreaga familie, pelicule și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar.

26
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Ce idee bună şi ce sarcină grea: un documentar despre ce mai înseamnă Casa Regală a României astăzi, pornind de la călătoria anuală pe care Principesa Margareta (devenită Custodele Coroanei după moartea Regelui Mihai în 2017) şi Principele Radu o fac cu trenul regal prin România pentru a se întâlni cu susţinători ai monarhiei din diverse oraşe.

26
/08
/21

Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF), prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în capitală, se va desfășura între 3 - 12 septembrie 2021, în București și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.