Harry Potter – Cărţi de citit până împlineşti 14 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/harry-potter-carti-de-citit-pana-implinesti-14-ani/

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Rezultatele sondajului au arătat că ,,Harry Potter şi piatra filozofală„, de autoarea britanică J.K. Rowling, a fost aleasă cartea preferată pentru copii în Marea Britanie.

În cadrul sondajului, la care au participat 24.000 de votanţi, a fost alcătuit un top 10 al cărţilor pe care copiii şi tinerii trebuie să le citească neapărat înainte de a împlini 14 ani, informează bbc.co.uk.

Pe următoarele două locuri în top se află saga ,,Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, şi seria,,”Big Friendly Giant” (,,BFG”), de Roald Dahl.

Votul a fost influenţat în mare măsură şi de adaptările cinematografice ale cărţilor selectate în top, având în vedere că nouă cărţi din totalul volumelor alese au beneficiat de ecranizări de succes, printre care, alături de francizele ,,Harry Potter” şi ,,Jocurile foamei”, se mai numără ,,Frăţia inelului”, de J.R.R. Tolkien (locul şapte) şi ,,Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis (locul zece).

450 de milioane de exemplare pentru Harry Potter

,,Fiind franciza literară cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată, copiii şi adulţii deopotrivă nu se satură de Harry Potter. Este un fenomen mondial – captând imaginaţia generaţiilor de cititori care au crescut îndrăgostindu-se de Harry sau Hermiona. Chiar şi în faţa unor nume mari precum Dahl şiTolkien, creaţia lui Rowling rămâne preferata incontestabilă a naţiunii”, a declarat Claire Shanahan, directorul artistic al fundaţiei Booktrust.

Astfel, 500 de titluri au fost alese iniţial de Booktrust, din care au rămas 100, pe baza cărora s-a alcătuit topul 10 final.

De asemenea, titlurile au fost grupate pe categorii de vârstă, cu ,,Harry Potter şi piatra filosofală” – primul roman din serie, scris în 1997 – declarat câştigător pentru grupa de vârstă 9 – 12 ani, în timp ce cartea ilustrată ,,The Hungry Caterpillar”, scrisă şi ilustrată de Eric Carle, a fost aleasă cartea preferată a copiilor cu vârsta până la cinci ani.

Harry Potter

Distribuţia filmului ,,Harry Potter and the Deathly Hallows 2”

Seria ,,Harry Potter” reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, romanele din această saga fiind vândute în peste 450 milioane de exemplare. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 48 de ani, J.K. Rowling are o avere estimată la un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011, notează Mediafax.

Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Foto credit: Cinemagia, filmul Harry Potter

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.

31
/01
/19

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la […]

29
/01
/19

După ce a cucerit lumea cu „Citind Lolita în Teheran”, scriitoarea Azar Nafisi a revenit cu „Lucruri nespuse” - o colecție de amintiri care își poartă cititorul în mijlocul evenimentelor din Iranul ultimului secol.

28
/01
/19

La început de an 2019, declarat Anul Cărții în România, vă propunem un top al celor mai bune apariții editoriale ale anului trecut, din zona ficțiune. Ziarul Metropolis a realizat un top al celor mai bune cinci romane publicate în 2018 în România.

27
/01
/19

Și pentru că 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, vă propunem spre lectură „Omul în căutarea sensului vieții” (Editura Vellant), cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre.

25
/01
/19

METROPOLIS SPECIAL. Pe 25 ianuarie 1882 se năștea, la Londra, Virginia Woolf. 137 de ani mai târziu, vă invităm să ne-o amintim răsfoindu-i jurnalul.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.