Hayao Miyazaki se retrage din activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/hayao-miyazaki-se-retrage-din-activitate/

Hayao Miyazaki, regizorul unor filme de animaţie foarte apreciate, precum pelicula ,,Spirited Away”, recompensată cu premiul Oscar, se retrage din cinematografie după o carieră de cinci decenii.

Un articol de Andrada Văsii|3 septembrie 2013

Hayao Miyazaki, regizorul unor filme de animaţie foarte apreciate, precum pelicula ,,Spirited Away”, recompensată cu premiul Oscar, se retrage din cinematografie după o carieră de cinci decenii, a anunţat compania sa de producţie, duminică, la Festivalul de Film de la Veneţia.

,,Săptămâna viitoare, Hayao Miyazaki va ţine o conferinţă de presă la Tokyo, prin care îşi va anunţa retragerea din activitate”, a declarat Koji Hoshino, directorul companiei de producţie Studio Ghibli, înfiinţată alături de Miyazaki, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Veneţia, informează Reuters.

Koji Hoshino nu a oferit explicaţii suplimentare despre motivele din spatele deciziei luate de Hayao Miyazaki, supranumit ,,Walt Disney al Japoniei”.

,,Nu pot să răspund întrebărilor voastre, pentru că va exista o conferinţă de presă oficială despre acest subiect. El (Hayao Miyazaki) doreşte să îşi ia la revedere de la voi toţi, din tot sufletul său”, a adăugat Hoshino.

Hayao Miyazaki- regizor pentru 11 lungmetraje

,,Walt Disney al Japoniei” a regizat 11 lungmetraje. Cel mai recent dintre acestea, ,,The Wind Rises”, este deja un mare succes de box office în Japonia şi a avut premiera la Veneţia, duminică, în absenţa regizorului nipon.

Filmul descrie viaţa unui inginer în aeronautică, Jiro Horikoshi, care a existat în realitate, creatorul avionului de vânătoare Mitsubishi ,,Zero”, un simbol al aviaţiei japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Temele principale ale filmului, pericolul naţionalismului şi războiul, au făcut ca această animaţie să fie supusă unor critici fără precedent.

Hayao Miyazaki

Criticii japonezi spun că noua peliculă a lui Hayao Miyazaki reprezintă un avertisment voalat în legătură cu faptul că Japonia s-ar putea îndrepta din nou într-o direcţie similară.

Miyazaki, în vârstă de 72 de ani, a accentuat acest avertisment, într-un eseu publicat la jumătatea lunii iulie, despre propunerea iniţiată de premierul nipon Shinzo Abe de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei.

Hayao Miyazaki- un regizor cu un mesaj

Multe dintre filmele regizorului Hayao Miyazaki au avut ca motive centrale ecologia şi feminismul.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se află peliculele ,,Future Boy Conan”, ,,Nausicaa/ Kaze no tani no Naushika” şi ,,Lupin III. – Castelul lui Cagliostro/ Rupan sansei: Kariosutoro no shiro”.

Filmul său din 1997 ,,Prinţesa Mononoke” a primit echivalentul japonez al premiului Oscar pentru cel mai bun film şi a fost unul dintre filmele japoneze cu cele mai mari încasări pe piaţa niponă în acea epocă.

,,Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away” a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2002 şi s-a bucurat de mare succes pe plan internaţional.

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.