Haydn şi Schubert, aduşi de Trio Pro Arte pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/haydn-si-schubert-adusi-de-trio-pro-arte-pe-scena-ateneului-roman/

Filarmonica “George Enescu” organizează duminică, 1 iunie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un recital cameral de excepţie susţinut de Trio Pro Arte, format din: Anda Petrovici (vioară), Marin Cazacu (violoncel) şi Nicolae Licareţ (pian).

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2014

În program: Joseph Haydn – Trio în sol major, Hb XV:41 și Trio în sol major, Hb XV:25, Franz Schubert – Trio nr. 1, în si bemol major, op. 99.

Unul dintre proiectele remarcabile pe care Trio Pro Arte le-a realizat sub auspiciile Filarmonicii “George Enescu”, pe scena Ateneului Român, îl constituie seria de recitaluri cuprinzând integrala trio-urilor cu pian din creaţia lui Joseph Haydn – un repertoriu foarte apreciat de către specialişti şi melomani deopotrivă, considerat printre cele mai reuşite creaţii ale clasicismului muzical dinainte de Beethoven.

În seara de 1 iunie 2014, Trio Pro Arte va readuce pe scenă două dintre aceste lucrări, Trio în sol major, Hob. XV:41 şi Trio în sol major, Hob. XV:25. Dacă prima piesă din program, scrisă în 1767, este o lucrare de tinereţe, în schimb Trio în sol major, Hob. XV:25 este poate cel mai cunoscut trio cu pian al lui Haydn, datorită stilului de maturitate şi, totodată, pentru inflexiunile populare, “a l’hongarese”, din spumosul rondo final.

În a doua parte a concertului, muzicienii vor interpreta Trio cu pian nr. 1, în si bemol major, de Franz Schubert, lucrare datată 1828, încheiată aşadar în ultimul an al vieţii compozitorului – o lucrare neobişnuit de amplă pentru un trio cu pian şi, în acelaşi timp, reprezentativă pentru stilul cameral schubertian târziu.

Filarmonica “George Enescu” v-a pregătit, aşadar, o seară de duminică în acorduri de Haydn şi Schubert interpretate de un Trio cu pian format din solişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75

 

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.