Helen Mirren, 71
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-mirren-71/

“Niciodată în viaţa mea nu m-am găsit în situaţia în care m-am oprit din muncă şi am spus: „Slavă Domnului că este vineri!”. Dar weekend-urile sunt speciale chiar şi când programul tău este împrăştiat peste tot. Ceva îţi spune că weekend-ul a venit şi că poţi să te delectezi un pic.” – Helen Mirren. Faimoasa actriţa britanică implineste, astazi, 71 de ani.

Un articol de Petre Ivan|26 iulie 2016

In ciuda varstei sale,  Helen Mirren a devenitde curand imaginea unei linii cosmetice: “Era in sfarsit timpul ca cineva de varsta mea, nu neaparat eu, sa faca asta. Toata viata ai parte numai de imagini cu fete perfecte, incredibil de tinere, iar asta te face sa aspiri sa devii ca ele. Nici macar nu vorbim despre femei de 25 de ani care apar in reclame, ci mai degraba despre adolescente de 15 ani. Cine arata de 15 ani? Nu este corect.”

Pentru Helen Mirren, prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1996, pentru interpretarea reginei Charlotte în ”The Madness of King George”, rol recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din ”Losing Chase”.

Șirul de premii care a urmat i-a adus actriței recunoaștere și din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producția ”The Queen” a reprezentat punctul culminant al carierei, actrița primind Oscarul și Globul de Aur. Au urmat distincții (Globul de aur și un premiu Emmy) și pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în serialul omonim difuzat de HBO. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei pentru rolul din filmul biografic despre viața lui Lev Tolstoi — ”The Last Station” (Ultima Stație).

Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.