Holocaustul și rezistența antifascistă
https://www.ziarulmetropolis.ro/holocaustul-si-rezistenta-antifascista/

„Viitorul Memoriei: Rezistenţa”, platforma pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media, prezintă primele evenimente ale începutului de an.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2018

Astfel, pe 28 februarie, la Cinema Union (str. Ion Câmpineanu 21), începând cu ora 18.00, vor fi difuzate două filme, dintre care unul va rula în premieră în România. Seara începe la ora 18.00 cu prezentarea peliculei „Prigoana din Basarabia” (56 min.), în regia lui Sergiu Enu. Realizat în 2015, filmul „Prigoana din Basarabia” reuneşte istoriile orale ale supravieţuitorilor romi, care atestă condiţiile de trai ale zecilor de mii de deportaţi. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.

De la ora 19.00 va rula în premieră în România filmul „Until The Last Step”, (95 min.), în prezenţa regizorului israelian Boris Maftsir, aflat pentru prima dată la Bucureşti. Realizat în 2016, filmul prezintă povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Until the last step” prezintă poveştile de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti.

Boris Maftsir este regizor de filme documentare. S-a născut la Riga, în Letonia, în fosta Uniune Sovietică. În 1970 a fost arestat de KGB şi condamnat la un an de închisoare pentru activitate zionistă. A emigrat în 1971 în Israel, unde a urmat studii de film şi televiziune la Universitatea din Tel Aviv. De-a lungul carierei a realizat peste 30 de filme şi a fost producător pentru mai mult de 200 de documentare. În 2006 a fost numit director al proiectului Names în cadrul centrului Yad Vashem, proiect care îşi propune să recupereze memoria evreilor ucişi în Holocaustul din fosta URSS. Începând cu 2012, când şi-a încheiat misiunea la Yad Vashem, Boris Maftsir şi-a dedicat întreaga activitate documentării pentru proiectul său personal, „Searching for the Unknown Holocaust.” Călătoreşte în ţările din fostul bloc sovietic – Ucraina, Rusia, Belarus, Moldova şi Ţările Baltice – pentru a cerceta evenimentele care au rămas încă necunoscute publicului larg şi care trebuie să facă parte din memoria colectivă a Holocaustului.

După vizionare, începând cu ora 20.40 va avea loc o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care participă invitatul special al serii, regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 1 martie, la Cinema Union, începând cu ora 19:00. Este vorba despre proiectarea filmului „Iluziile Mele”, realizat de Olga Ştefan, după care vă invităm la o discuţie cu protagoniştii filmului.

Realizată în 2017 de Olga Ştefan, în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4, pelicula „Iluziile Mele” (58 min.) prezintă poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele în care au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului şi despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Totodată, cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

De la ora 20.00 va avea loc o discuţie cu invitaţii speciali de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).