Horia Mihail şi Pianul Călător – romantici în a cincea întâlnire cu publicul din toată ţara
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-mihail-si-pianul-calator-romantici-in-a-cincea-intalnire-cu-publicul-din-toata-tara/

Horia Mihail şi Pianul Călător pornesc, între 22 martie şi 20 mai 2015, în cea de-a cincea excursie care poate face mai frumoasă primăvara iubitorilor muzicii. Aceştia vor putea asculta patru poveşti muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei şi recunoştinţei.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2015

Patru compozitori reprezentativi ai Romantismului au transpus pe clapele pianului trăirile lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri emoţionante, ce îndeamnă la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms și dedicate Clarei Schumann, o ultimă partitură publicată în timpul vieții muzicianului.

Continuă cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pèlerinaje într-o mare călătorie de-a lungul artei și a spiritualității italiene, experienţa lucrului la acest opus fiind împărtăşită de compozitor, la un moment dat, într-o scrisoare adresată femeii iubite, Prințesa Marie, astfel: „…Il Bravo Suonatore începe în această dimineață un fragment dantesc care îl conduce spre Infern…”.

Partitura care încheie recitalul Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann aparține primei perioade de creație (1834-1835) şi e dedicată primei sale iubiri și logodnice, Ernestine von Fricken.

Povestea pianistului călător rămâne una emoţionantă şi în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov.

Muzica pentru pian şi orchestră a compozitorului rus, deşi creată cu multe decenii în urmă, pare să fi avut o destinaţie aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurtă întâlnire cu Leslie Howard.

Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România pian urmând să rămână pentru următorii ani la Deva.

ITINERAR:

22 martie, Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard” – Concert cu orchestra

2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestraHoria Mihail

7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital

9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra

16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra

19 aprilie, Buşteni, Centrul cultural „Aurel Stroe” – Recital

20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital

22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital

27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital Pianul călător

28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital Pianul călător

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital Pianul călător

30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital Pianul călător

5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital

8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital

15 mai, Barlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

Foto: Horia Mihail şi Pianul Călător – pianulcalator.ro

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.