Hot L Baltimore – premieră pe ţară la Teatrul Naţional Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/hot-l-baltimore-premiera-pe-tara-la-teatrul-national-craiova/

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului Hot L Baltimore, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului „Hot L Baltimore“, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Premiera va avea loc pe 21 decembrie, de la ora 18.30, la sala Amza Pellea a TNC. Spectacolul  premieră va fi precedat de două avanpremiere, pe 19 și 20 decembrie, iar următorul spectacol va fi pe 22 decembrie.

Traducerea îi aparține lui Mircea Filimon, asistent regie – Gina Călinoiu, costume – Mircea Filimon, asistent decor – Adriana Dinulescu.

Despre Hot L Baltimore, regizorul (foto sus) notează: „Pentru mine, Hot L Baltimore este o piesă despre învinşi care refuză să piardă. Sunt oameni curajoși. Sunt supravieţuitori“.

„Bravura locuitorilor din «Hot L Baltimore» poate să nu fie evidentă. La urma urmei, cine sunt acești oameni, totuşi? Trei prostituate. Un cuplu de funcționari de birou obosiţi şi şeful lor dispeptic. Nişte rezidenţi în vârstă, unul capricios, altul resemnat. Un tânăr plictisitor în căutarea unui bunic dispărut. Și o lesbiană intrigantă și nefericitul mai tânăr frate al ei.”

Hot L Baltimore – o poveste de viaţă pe scenă

Peter Schneider mai declară: „Și totuși, când Mircea Cornișteanu, directorul general al Teatrul Național «Marin Sorescu» Craiova, m-a întrebat ce piesă americană îmi doream să prezint la teatrul lui, am știut aproape imediat că vroiam să aduc această navă de proști la malurile României.

De ce? Pentru că eu cred că a fi om înseamnă să pierzi, indiferent unde locuieşti și indiferent de cât de plin de succes ai putea sau nu deveni. Este pur și simplu o parte a condiţiei umane universale. Lanford Wilson – cu care am lucrat atunci când am început pentru prima dată la teatrul din New York în anii 1970 – a înțeles lucrul acesta profund.“

Hot L Baltimore

Lanford Wilson – autorul piesei „Hot L Baltimore“

Lanford Wilson este autorul pieselor Balm in Gilead, The Rimers of Eldritch, The Gingham Dog, Lemon Sky, Serenading Louie, The Hot L Baltimore, The Mound Builders, Angels Fall, Burn This, Redwood Curtain, Trinity, 5th of July, Talley & Son, Talley’s Folly, Book of Days, Rain Dance. A produs douăzeci de piese de un act, printre care Brontosaurus, The Great Nebula in Orion, și perechea de piese A Poster of the Cosmos și The Moonshot Tape. Pentru televiziune: Taxi! (nicio legătură cu seria de filme) și The Migrants, după o poveste de Tennessee Williams.

A scris de asemenea libretul pentru opera lui Lee Hoiby după Summer and Smoke de Williams, și o nouă traducere a piesei Trei surori de Cehov.

Foto credit Hot L Baltimore – TNC

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.