Hotel California. Gelu Colceag aduce mari actori la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-gelu-colceag-aduce-mari-actori-la-teatrelli/

La Teatrelli, „theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Gelu Colceag a montat „Hotel California“, după trei piese de Neil Simon. Ajutat de actori precum Carmen Tănase, Tania Filip, Radu Gabriel sau Mircea Constantinescu, regizorul îşi explică şi ne explică în ce fel poate sau nu să reziste dragostea într-un cuplu.

Un articol de Dan Boicea|7 iunie 2014

Premiera spectacolului „Hotel California“, după Neil Simon, va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 20.00. Spectacolul se va mai juca şi pe 11 şi pe 12 iunie, de la aceeaşi oră.

„Toată lumea vede numele lui Neil Simon şi merge cu gândul imediat la o comedie de bulevard. Nu este chiar aşa. După părerea mea, Neil Simon este citit superficial. El este un autor excepţional, iar cele trei piese pe care le-am ales sunt un soi de parcurgere a etapelor prin care a trecut el ca dramaturg. De exemplu, prima, Un Oscar, are o introspecţie psihologică extrem de rafinată, foarte aproape de Edward Albee („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“), ca sistem de relaţie“, a declarat Gelu Colceag, pentru Ziarul Metropolis, la una dintre repetițiile de la Teatrelli.

Gelu Colceag

Regizorul Gelu Colceag, la repetițiile spectacolului „Hotel California“. Foto: Petrică Tănase / Ziarul Metropolis

Regizorul a ales trei piese care vorbesc despre relaţiile în căsnicie. „Aş fi putut intitula spectacolul «Nişte cupluri ciudate». Asta am urmărit, să fie o radiografie foarte fină, foarte detaliată, a relaţiei cuplurilor, pornind de la un realism tragicomic, cum este primul text, trecând, încet-încet, în situaţie de comedie pură şi apoi până la comedie burlescă, spre absurd. Aici se văd fineţea lui Neil Simon, evoluţia lui ca dramaturg şi dinamica tipului său de umor“, a mai spus regizorul.

De ce a lucrat atât de detaliat şi de ce a tratat textul atât de serios? „Pentru că astfel cred că ar fi trebuit tratat în orice condiţii“, crede Gelu Colceag.

„Gabriel Iencek, directorul de la Teatrelli, mi-a propus să lucrez în acest loc frumos şi special, spunându-mi că aici se caută un alt nivel al montărilor, un standard înalt de calitate. Se doreşte revenirea sau rămânerea în activitate a unor mari actori care, din diverse motive, joacă mai puţin. Acesta poate fi pentru ei un loc în care să întâlnească din nou publicul. Până acum, spectacolele care au fost programate aici demonstrează acest lucru“, a mai spus Gelu Colceag.

Hotel California

Carmen Tănase, Gelu Colceag și Mircea Constantinescu, pe scena de la Teatrelli, lucrând la o scenă din spectacol

„Dramaturgia lui Simon are o pojghiţă pe care poţi aluneca şi care te poate ţine la un anumit nivel de superficialitate. Uneori, asta poate fi bine, însă eu am mers mai departe, crezând că piesele chiar conţin o profunzime, şi nu una inventată de mine“.

Gelu Colceag, regizor

Gelu Colceag mai spune că a ales să lucreze cu actori care îi plac și alături de care a mai dus multe spectacole bune până la capăt. „Sunt actori care cred în teatrul pe care îl fac eu, al adevărului, al relaţiei, şi mai puţin al imaginii de dragul imaginii“. Din distribuție fac parte Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică.

Un standard al teatrelor-cafenea

Gelu Colceag explică de unde a pornit și în ce direcție se îndreaptă teatrele neconvenționale. „Ceea ce se întâmplă acum în teatrele-cafenea sau în zona underground, în care tinerii îşi caută de lucru (şi e foarte bine că e aşa) este faptul că, fiind teatre mici, cu scene mici, nu ţi se permit scenografii. Așa că s-a revenit la text, la un teatru adevărat. Spectacolele nu se mai pot duce în imagine, cu accent mai mult pe vizual și mai mai puţin pe text şi pe valoarea actorilor, ci merg spre sensurile textului. Și chiar am văzut lucuri foarte bune făcute așa“.

Regizorul pune incapacitatea unor producții de a ajunge la esența textului pe seama lipsei de experienţă a creatorilor. „Nici eu, când eram mai tânăr, nu puteam să ajung la această esenţă la care pot ajunge abia acum, cu experienţa mea de viaţă şi în profesie“.

Gelu Colceag îşi face debutul în scenografie în spectacolul de la Teatrelli şi spune că este prima oară când face asta, dar poate fi chiar ultima oară, pentru că scenografia „e altă meserie“.

„Am încercat să arăt că e posibil să fac convenția credibilă și pe o scenp mică și să aduc într-un spațiu atipic acest miracol care se cheamă teatru“.

Gelu Colceag a lucrat la fiecare spectacol al său cot la cot cu scenografii, a mers alături de ei şi a ales mobilierul şi materialele. „Acum lucrez cu tineri, e o mare plăcere să fac asta. Ultima cu care am colaborat este Ioana Pascha şi voi lucra cu ea până când va absolvi fiica mea, care este studentă în anul I la Scenografie“.

Regizorul plănuiește să aducă la Teatrelli și alte nume mari: actori precum Valeria Seciu, Virgil Ogăşanu, Mariana Mihuţ,Victor Rebengiuc.

INFO

Teatrelli, theatre, music & more” (în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7)

„Hotel California”

de Neil Simon

Un Oscar / O nuntă / O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Acțiunea se petrece în aceeași cameră de hotel din California, principala temă fiind comunicarea dintre generații și conflictele ce apar între acestea.

În prima parte, Diana, o mare actriță britanică, este nominalizată pentru prima dată la Premiile Oscar, fapt ce ar putea să-i salveze cariera, dar și mariajul cu Sydney, un anticar din Londra.

Hotel California

Radu Gabriel și Tania Filip, la repetițiile spectacolului „Hotel California“

A doua parte îi prezintă pe Norma și Roy (Tania Filip și Radu Gabriel), doi părinți nerăbdători să-și căsătorească fata. Mireasa se hotărăște ca fix în ziua marelui eveniment să se lase copleșită de emoții, blocându-se în baia camerei de hotel.

Discuții, nervi întinși la maximum, reproșuri și lacrimi când de bucurie, când de tristețe, împletite cu mult umor.

Ultima parte aparține unui alt cuplu cu „probleme”, cel format din Bill și soția acestuia, Bety, care, împreună cu prietenii lor, Tom și Tina, se află într-o vacanță mult visată. Concediul devine însă unul de coșmar când, în urma unui meci de tenis la dublu, Bety suferă o entorsă, de aici începând toate necazurile personajelor.

Programul de la Teatrelli

Marți, 10 iunie, ora 20.00 – „Hotel California” (Un Oscar… O Nuntă… O Entorsă…) de Neil Simon. Regia Gelu Colceag

Miercuri, 11 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Joi, 12 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Vineri, 13 iunie, ora 20.00 – „Quartet” de Ronald Harwood, regia Dan Tudor

Sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00 – Concert Paula Seling

Duminică, 15 iunie, ora 20.00 – „Răzvan Mazilu & Ladies”, spectacol coregrafic

Foto din Hotel California  – Petrică Tănase

27
/09
/12

Trei dintre scurtmetrajele regizorului Cristian Nemescu, realizatorul celebrului film „California Dreamin'” (2007), vor fi prezentate în acest sfârşit de săptămână în cadrul centrului cultural nonprofit 92Y Tribeca, din New York, conform unui material publicat în L Magazine.  Cele trei scurtmetraje selectate pentru a fi prezentate la New York sunt „Mihai şi Cristina” (2001), „Poveste de […]

27
/09
/12

RCS&RDS a primit, joi, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a lansa televiziunile de documentare DigiWorld şi DigiLife, care vor începe să emită de la 1 octombrie, în reţelele companiei de telecomunicaţii.   Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, din nou în şedinţa de joi, solicitarea companiei RCS&RDS de modificare a licenţei audiovizuale […]

27
/09
/12

În 1917, a încetat din viaţă pictorul impresionist Edgar Degas (n. 19 iulie 1834). 1389 – S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana (m.1 august 1464) 1461 – Prima […]

27
/09
/12

Institutul Cultural Român (ICR) în colaborare cu editura Archipelago Books vor organiza la data de 3 octombrie la sediul centrului literar Poets House din New York o ‘noapte de poezie’ în onoarea lui Nichita Stănescu – ‘cel mai mare poet contemporan român’ – cu ocazia lansării antologiei în limba engleză ‘Wheel with a Single Spoke […]

26
/09
/12

Concursul literar în urma căruia va fi acordat Premiul „Augustin Frăţilă”, a cărui valoare este de 10.000 de euro, a strâns 59 de romane înscrise, din care vor fi selectate cinci finaliste. Juriul de specialitate, format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache, va stabili cinci autori finalişti care vor intra […]

26
/09
/12

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Partidului Democrat Liberal privind hotărârea plenului Parlamentului referitoare la componenţa actuală a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, validată la sfârşitul lunii iunie. Potrivit CCR, cei 8 membri ai CA al SRTv validaţi de Parlament urmează să-şi piardă calitatea odată cu publicarea hotărârii Curţii în […]

26
/09
/12

Pictura „Nud cu spatele” de Nicolae Tonitza a fost vedeta Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism, organizată marţi seară la Ateneul Român din Bucureşti, suma pentru care a fost adjudecată depăşind 100.000 de euro. Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism a deschis noul sezon al pieţei de artă. Cu o rată de adjudecare de 92,41%, la care […]

26
/09
/12

Permisul de conducere al Principesei Maria şi evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracţiile „Licitaţiei România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitaţii Artmark. „Licitaţia România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti, şi aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese […]

26
/09
/12

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, ca din banii obţinuţi la licitaţia pentru licenţe 4G să pregătească finanţarea proiectului care prevede introducerea de anul viitor, a unei reţele gratuite de Internet wireless în toate şcolile şi instituţiile publice. Ponta a arătat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că România este deja […]

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]

25
/09
/12

„Killing Time”, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., a fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada12-21 octombrie. O comedie „extrem de neagră” despre doi asasini plătiţi, cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, „Killing Time” […]

25
/09
/12

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

25
/09
/12

Strauss Festival Orchestra Vienna revine, pentru al patrulea an consecutiv, în România, unde va prezenta concertul „Vienna Classic Christmas” în turneu naţional, între 7 şi 21 decembrie.   Măiestria desăvârşită a artiştilor orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au […]