Houellebecq, Celan şi Beigbeder, la preţ redus şi „Republica berii” – BOOKFEST 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/houellebecq-celan-si-beigbeder-la-pret-redus-si-republica-berii-bookfest-2015/

Pasionaţii de literatură care vor vizita ediţia din acest an a Salonului Bookfest vor găsi pe rafturile editurilor participante, printre altele, cărţi reduse ale unor autori precum Michel Houellebecq, Paul Celan şi Frédéric Beigbeder, dar se vor întâlni şi cu scriitori cehi, în „Republica berii”.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2015

Miercuri s-a deschis cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2015, iar vizitatorii nu au întârziat să apară.

Deşi nu au venit în număr mare, pasionaţii de literatură au mers pe la standurile editurilor preferate imediat ce evenimentul s-a deschis oficial. Cei mai mulţi participanţi vor fi, ca în fiecare an, în weekend.

Standul ţării invitate – Republica Cehă – este pregătit pentru a-şi întâmpina oaspeţii străini – scriitori cehi veniţi la Bookfest -, dar şi cititorii români care îşi doresc să participe la lansările programate şi să cumpere cărţile autorilor preferaţi.

„Cehia. Republica berii” se poate citi la standul ţării invitate, iar, miercuri, la deschiderea târgului, invitaţii au putut gusta din „licoarea magică”.

A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest are loc la complexul Romexpo din Bucureşti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante au adus publicului cititor peste un milion de volume, dintre care circa 4.000 de titluri noi.

În cele cinci zile de desfăşurare a evenimentului, vizitatorii pot lua parte la peste 300 de evenimente, care variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.

BOOKFEST 2015La Salonul Internaţional de Carte Bookfest se găsesc cărţi din toate domeniile, pornind de la cele pentru copii şi adolescenţi şi terminând cu volume religioase şi ştiinţifice.

Astfel, toţi cei care vor trece, anul acesta, pe la standul editurii Polirom, vor avea de ales dintr-o ofertă variată de volume, la preţuri reduse. Trei dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei edituri sunt „Opera poetică I”, de Paul Celan, care poate fi achiziţionată la preţul de 38 de lei, „Povestiri din Kolîma (volumul I)”, de Varlaam Şalamov, care poate fi cumpărată la preţul de 51 de lei, şi „Cronică de Cotroceni”, de Adriana Săftoiu, volum disponibil la preţul de 30 de lei.

De asemenea, la standul Humanitas vor avea loc lansări de carte la care cititorii pot participa, editura pregătind pentru public o serie de noutăţi, atât în ceea ce priveşte scriitorii români, cât şi pe cei străini. Astfel, unele dintre cărţile pe care mizează editura sunt „Supunere”, de Michel Houellebecq (35 de lei), „Poezii. 1908-1920”, de Ezra Pound (89 de lei), „Partea nevăzută decide totul”, de Horia-Roman Patapievici, şi „Noi vorbim, nu gândim”, de Radu

La editura Curtea Veche, un eveniment important este lansarea noului volum al preşedintelui Klaus Iohannis, „Primul Pas”, care poate fi achiziţionat la preţul de 30 de lei. O altă noutate editorială este „Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria”, de Adrian Cioroianu şi Mihaela Simina, ce poate fi achiziţionată la preţul debookfesti 35 de lei. Totodată, va fi lansată la Bookfest cartea „Cotroceniul regal”, de Diana Mandache, care poate fi achiziţionată la preţul de 45 de lei.

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest pot fi găsite cărţi la preţuri începând cu 1 leu, majoritatea fiind destinate copiilor, dar şi volume despre I. L. Caragiale, Ioan Slavici, George Coşbuc, Ocavian Goga, la preţuri de 3 lei.

Editura Rao a pregătit pentru cititori cărţi la 15 lei, dar şi o ofertă interesantă pentru cei care achiziţionează mai multe volume. Astfel, persoanele care cumpără o singură carte de la editura Rao beneficiază de o reducere de 15%, în schimb, la două cărţi cumpărate, reducerea este de 20%. Totodată, de 25% reducere beneficiază cei care cumpără trei cărţi, iar 30% este reducerea pentru persoanele care achiziţionează patru sau mai multe cărţi.

Programul de vizitare este următorul: miercuri – până la ora 20.00; joi – 10.00-20.00; vineri – 10.00-21.00; sâmbătă – 10.00-21.00; duminică – 10.00-20.00.

Foto: BOOKFEST 2015 – facebook.com/BookfestRomania

31
/07
/15

Editura Polirom vă propune şi în această săptămînă două volume fascinante, de neratat, în colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie”: Căzînd în gol, de Joe Simpson, un bestseller al literaturii montane, şi Trenul-fantomă către Răsărit, de Paul Theroux, continuarea Bazarului pe roţi, un clasic al literaturii de călătorie.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Teatrul Pygmalion din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel), de Gellu Naum, vineri, 31 iulie, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului, prozatorului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

29
/07
/15

„Creştinismul e dogmă, e mistică, e morală, e de toate, dar e în mod special un mod de a trăi şi o soluţie şi e reţeta de fericire.” Spunea Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut. S-a născut pe 29 iulie 1912.

24
/07
/15

Recitesc “Sonata Kreutzer”. E o capodoperă, scurtă, dar capodoperă. Găsesc concluziile marelui rus false, dar premisele adevărate. Demonstrația – însă – strict textual, demonstrația că viața bărbatului cu femeia pe pământ e sortită unui lung șir de chinuri care pot decurge, lesne, în crimă, demonstrația e superbă.

22
/07
/15

Abia acum am ajuns – la doi ani de când a fost publicată – să citesc “Sărbătoarea neînsemnătății”, de Milan Kundera. Sunt un kunderian rezonabil. Iubesc literatura care a plecat din Cehia pentru a ajunge în inima lucrurilor.

20
/07
/15

Duc în chestiunea bibliografiei generale povara unor lipsuri enorme. Toate aceste lipsuri enorme sunt, în același timp, o discretă dovadă de înțelepciune. Am amânat ani de zile întâlniri cu anume scriitori. Cred că în literatură, la fel ca în dragoste, întâlnirile cuvenite tot se vor întâmpla.

17
/07
/15

„Cum suntem?”, „Cum credem că suntem?”, „Cum cred alţii că suntem?”, „Cum am ajuns să fim aşa?” sunt întrebări esenţiale atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru întreaga societatea românească. În volumul Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, apărut la Editura Polirom, disponibil în librării din această săptămînă, renumitul psiholog Daniel David ne oferă, într-o manieră analitică riguroasă şi complexă, răspunsuri bine documentate.

15
/07
/15

„Povestirile lui Salamov reprezintă o lectură esenţială pentru acei cititori interesaţi de experienţa Gulagului; ele vin din familia prozei lui Soljenitin, cu stilul şi filosofia ei izbitoare.” (The Telegraph). Editura Polirom a publicat de curând cel de-al doilea volum al uneia dintre cele mai tulburatoare capodopere ale secolului XX: Povestiri din Kolima, de Varlam Salamov.

14
/07
/15

Am primit o frumoasă invitaţie: joi, 16 iulie, de la ora 19.00, într-o companie selectă, ar trebui să iau şi eu cuvântul despre cartea „Tangou pentru Lisandra” scrisă de Hélène Grémillon. Ştiu, ştiu, vă întrebaţi ce mă recomandă. Nu vă ascund şi că eu mi-am pus această întrebare şi că încă n-am găsit răspunsul.

13
/07
/15

Cartea aleasă pentru a treia întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories este Cum să uiți o femeie, de Dan Lungu, iar invitații care vor vorbi pornind de la aceqasta sunt jurnaliștii Laura Ștefănuț și Andrei Crăciun. Pop-up Stories Club are loc sâmbătă, 1 august, de la 17:00, în mansarda Lente din str Arcului nr 8, București. Intrarea e 20 lei, dar gratuită pentru studenți/elevi.