”Humans/Perfecțiunea imperfecțiunii”: prin circ contemporan despre superbitatea Omului
https://www.ziarulmetropolis.ro/humansperfectiunea-imperfectiunii-prin-circ-contemporan-despre-superbitatea-omului/

Faţă de cum au cunoscut circul multe generaţii, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împleteşte acrobaţiile şi performanţele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design şi o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria şi poveştile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile şi sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar şi numeroasele frământări şi teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită şi totodată simplificată până la esenţe: mişcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor şi domnilor, Circa Contemporary Circus!

Un articol de Cristina Enescu Aky|14 iunie 2017

Circa din Birsbane, Australia, este una dintre cele mai bune trupe de circ contemporan din lume. Din 2004, trupa creează spectacole care reinventează mereu limitele și conceptele artei circului și îmbină acrobațiile, dansul și teatrul într-o artă superbă, uneori greu de încadrat. De asemenea, Circa are un Centru de training pentru pregătirea artiștilor. La FITS 2017, australienii au prezentat Spectacolul, acel copleșitor tip de spectacol pe care nu îl vei uita, în timpul căruia uiți să respiri și înlemnești bună vreme în aceeași poziție pe scaun, iar când ieși te întrebi ”Ce-a fost asta? Doar un spectacol de circ și dans contemporan nu poate da astfel de stări” – și totuși simți foarte clar că este o experiență din acelea rare, excepționale, binecuvântate, când te conectezi cu acea pânză freatică a spiritului universal care formează însăși sursa și totodată scopul teatrului, al dansului și al tuturor artelor de fapt.

Pe o scenă goală, doar uneori cu niște elemente adiacente acrobațiilor (chingi atârnate sau o platformă de lemn), zece oameni cu un focus superb au spus, prin corpurile, emoțiile, gesturile, privirile lor exact povestea pe care spectacolul a promis să o transmită: cea a Omului în călătoria sa, dar totodată și spre mai adâncul din el însuși, despre curaj și slăbiciune, teama care se învinge doar mergând înainte, despre epuizare și superbitatea autocontrolului, și nu în ultimul rând despre una din esențele tari ale Vieții: conexiunea vie cu Celălalt.  Am asistat timp de peste o oră la acrobații de mare forță, rafinament și totodată simplitate, în care, mereu, încrederea în ceilalți și sprijinul, acel being there (a fi acolo) s-a văzut și s-a simțit ca în toate acele momente când le-am trăi noi înșine. O familie a Omului a creat pe scenă forma vizibilă a acestor piloni bazali ai sufletului uman: Iubirea manifestată printr-o mie de imperfecțiuni frumoase, Încrederea care ne face să depășim teama și să înfruntăm necunoscutul, Generozitatea care face omul să alerge să preia o parte din încărcătura celuilalt om. Și, desigur, acea energie de titan pe care o are omul atunci când, prin muncă și focus, își transformă corpul cel fragil și limitat într-o forță a naturii.

Tinerii australieni au emoționat până dincolo de aplauze, la propriu. Abia la sfârșit ne-am putut desprinde din acea stare pentru a spagre pereții Filarmonicii din Sibiu cu aplauze. Acrobații executate ca o meditație, mult umor, gingășie și spirit ludic, delicatețea caldă a colegilor de trupă veghind la exercițiile celor care performau, susținându-le greutatea corporală, indicându-le drumul printr-o atingere sau preluând șocul exercițiilor lor prin propriul lor corp (o îmbrățișare, o atingere care continua unda de șoc, o aterizare lină).

Dincolo de cât de impresionante au fost performanțele lor acrobatice, mulți dintre noi – sau voi- (care gâfâie și după 10 trepte) am uitat complet la ce fel de spectacol ne aflăm (circ? dans? o meditație în mișcare? ritualul esențializat al călătoriei omului printre oameni?), iar conexiunea și energia s-au transmis direct, fără explicații necesare. Întrebări și răspunsuri dintre cele mai profund umane au fost țesute și desenate pe scenă de către aceste zece spirite frumoase, cu corpuri extraordinar mânuite: ce este omul în momentele lui cele mai curajoase dar și cele mai temătoare, ce forță enormă aduce Omului omul de lângă el, ce ne ajută să trecem dincolo de limite, durere, teamă, cum ne putem folosi energia dar și limitele și dezechilibrele pentru a ne ridica deasupra, câtă gingășie dar și determinare e în apropierile de iubire dintre oameni… și multe altele.

Regizorul spectacolului ”Humans”, Yaron Lifschitz, este un australian de origine evreiască născut în Africa de Sud. A lucrat la peste 60 de producții de teatru și circ contemporan. El vorbește despre cum un acrobat care ridică pe un altul transmite forță dar și vulnerabilitate și grijă. Spectacolele Circa nu sunt și nu trebuie să fie pe gustul tuturor, dar au cu siguranță o aromă specială: o artă intens fizică, căderi și salturi care lărgesc ceea ce poate face corpul uman cu multă muncă. Identitatea noastră umană, spunea el într-un interviu, compensează ceea ce corpurile noastre, în comparație cu ale maimuțelor de exemplu, pot face doar cu multă muncă, și totodată adaugă acestor eforturi corporale o dimensiune excepțională, supra-umană, anume dimensiunea spiritului. Acești artiști nu sunt doar gimnaști, ci transmițători de emoții, de mesaje și povești. Circul contemporan e o artă extrem de umană, se pot întâmpla erori, scăpări, dar și redresări și colaborări spectaculoase. E un artă performativă extrem de versatilă în paleta de emoții și experiențe pe care le transmite, îmbăind spectatorii într-o cascadă de trăiri, toate simultane de multe ori. Multe stereotipuri sunt puse în discuție și răsturnate prin această artă, din corpuri și mișcări binecunoscute răsar imagini și acțiuni noi. Personal, mi-am reamintit în corp și minte acea stare descrisă de poetul englez William Blake (în onoarea căruia, întâmplător, există în Australia un premiu dedicat artei religioase :

To see a World in a Grain of Sand 
And a Heaven in a Wild Flower, 
Hold Infinity in the palm of your hand 
And Eternity in an hour.” 

(Să vezi lumea într-un frăunte de nisip,

Și Cerul într-o floare sălbatică,

Să ții infinitul în palma mâinii tale,

Și eternitatea într-o oră).

 După FITS, CIRCA va susține spectacole la Antwerp (Belgia), iar apoi nu mai puțin de 19 reprezentații în cadrul Edinburgh Fringe Festival.

Mai multe despre activitatea trupei CIRCA găsiți pe site-ul lor. 

Humans by Circa (trailer) from Circa Contemporary Circus on Vimeo.



15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.