Iana Salenko, în La Sylphide, pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/iana-salenko-in-la-sylphide-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Iana Salenko, prim-balerină a Baletului de Stat din Berlin, este invitata specială a spectacolului La Sylphide din data de 15 mai, ora 19.00, fiind penultima reprezentaţie a acestui titlu în stagiunea actuală a Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2014

Artista de origine ucraineană Iana Salenko a fost aplaudată pe scena Operei bucureştene în 2010 cu ocazia Galei de balet prilejuită de “Ziua Internaţională a Dansului”. De această dată, publicul o va putea urmări pe balerină în rolul titular din La Sylphide.

La Sylphide în coregrafia lui Johan Kobborg, Director Artistic al Baletului Național Român, este cel mai recent spectacol de balet care a intrat în repertoriul Operei Naționale București. Premiera acestui titlu a avut loc în decembrie 2013, personajele principale fiind interpretate de prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru (Baletul Naţional Englez) şi Steven McRae (Baletul Regal din Londra).

Iana SalenkoNăscută la Kiev (Ucraina), Iana Salenko a devenit solistă a Operei din Donetsk (Ucraina) în 2000, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a devenit prim-balerină la Opera Naţională din Kiev. În prezent, Iana Salenko este prim-solistă a Baletului de Stat din Berlin.

Alături de Iana Salenko, vor dansa indrăgiţi balerini ai Operei Naţionale Bucureşti, dintre care, în rolurile Effie, Gurn şi Prima Silfidă, vor debuta Alice Minoiu (cu stagii de pregatire în Irvine – California şi Houston, Texas), Barnaby Bishop (a studiat arta dansului la Londra, la Baletul Regal), respectiv Adina Tudor (Premiul al II-lea la Eurovision Young Dancers – București, Premiul I la Festivalul Danza Europa – Verona, Italia).

Ultima reprezentaţie a baletului La Sylphide din stagiunea actuală a Operei Naţionale Bucureşti va fi în 22 iunie, ora 19.00.

La Sylphide, 15 mai, ora 19.00

Balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold

Libretul după Adolphe Nourrit şi Filippo Taglioni

Un spectacol de Johan Kobborg

Coregrafia originală: August Bournonville

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu

Scenografia: Natalia Stewart

Cu participarea Orchestrei şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti şi a elevilor Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti

Foto cu Iana Salenko – ONB

 

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.