„Iașii în carnaval”, montarea lui Victor Ioan Frunză, luni, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/iasii-in-carnaval-montarea-lui-victor-ioan-frunza-luni-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 15 decembrie, de la ora 19.50, la TVR 2, una dintre capodoperele teatrale ale lui Vasile Alecsandri: „Iaşii în carnaval”, un spectacol preluat de la Teatrul Naţional din Cluj, realizat sub direcţia de scenă a maestrului Victor Ioan Frunză (spectacol din Arhiva de Aur TVR).

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2014

Spectacolul îi are în distribuție pe Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.

Acțiunea piesei pleacă de la coșmarul personajului principal – postelnicul Tachi Lunătescu – și de la spaima acestuia de… revoluție! Comicul de situație și cel de limbaj conturează portretul unei lumi refractare la schimbare.

„Iaşii în carnaval a iritat şi mai mult pe unele înalte ipokimene; căci ea loveşte în acei ce au mare interes a nu se forma la noi o opinie publică, menită de a condamna faptele lor.” (Vasile Alecsandri, într-o scrisoare către un amic – „Opere complete”, partea I, Ed. Socec & Co, București, 1875).

foto iasii in carnaval 2

Spectacolul realizat la Teatrul Național din Cluj de către Victor Ioan Frunză după „Iașii în carnaval” (premiera: 1 decembrie 1989) s-a constituit într-un fel de preambul al evenimentelor Revoluției Române. Subiectul piesei, ca și montarea, l-au determinat pe reprezentantul cenzurii comuniste să fugă din sala de spectacol.

Deşi spectacolul a fost interzis, înregistrarea, care surprinde întreaga atmosferă a serii teatrale, atât pe scenă cât şi în sală, a fost difuzată de către Televiziunea Română Liberă după Revoluția din decembrie.

INFO

Teatru TV – Iașii în carnaval – de Vasile Alecsandri
Spectacol preluat de la Teatrul National din Cluj
Premiul UNITER pentru regie și scenografie – 1989
În distribuție: Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.
Regia TV: Constantin Dicu
Muzica: Călin Apostol
Decoruri și costume: Adriana Grand
Redactor: Lucia Hossu Longin
Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?