ICR: Pregătirile pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-pregatirile-pentru-salonul-de-carte-de-la-paris-se-afla-in-grafic/

Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic, informează Biroul de presă al Institutului Cultural Român (ICR).  „Putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor”, precizează ICR, care […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris se află în grafic, informează Biroul de presă al Institutului Cultural Român (ICR). 

„Putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor”, precizează ICR, care coordonează participarea României ca invitat de onoare la prestigiosul eveniment editorial, desfăşurat anul acesta în perioada 22-25 martie.

Pentru o cât mai bună vizibilitate a literaturii române la Paris, ICR cooperează cu Ministerul Culturii, cu asociaţiile de editori, cu autori, cu universităţi din România şi cu alte instituţii.

Din partea ICR, directorul şi directorul adjunct al ICR Paris, Alexandru Dobrescu şi Ramona Călin, se ocupă nemijlocit de organizare, în coordonarea vicepreşedintelui Horia Gârbea şi a directorului general Ştefan Popescu.

Bugetul Institutului pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro.

Organizatorii francezi au transmis lista invitaţilor, pe care au stabilit-o, în luna martie 2012, împreună cu fosta conducere a ICR, în vederea unei reprezentări mai ample şi mai substanţiale a autorilor români, Ministerul Culturii din România făcând cunoscută lista propriilor invitaţi, iar ICR a publicat, de asemenea, lista invitaţilor săi.

Totodată, ICR a invitat autorii români rezidenţi în Franţa să participe la Salon, dar şi asociaţiile de editori şi universităţile din ţară.

De asemenea, a început procesul de preluare a volumelor care vor fi prezentate la standul României, care se află în curs de realizare sub conducerea designerului francez Phillipe Guillet.

Consilierul de imagine al ICR este arhitecta Anda Ştefan. Compania care asigură construcţia efectivă a standului României este ReedExpo, dar unele elemente vor fi realizate în comuna Vălenii Somcuţei din Maramureş de creatori populari. Pentru închirierea standului României, de 400 mp, Institutul Cultural Român a deblocat 130.000 de euro.

Partenerul ICR pentru alimentarea standului României cu publicaţii este Librăria Cărtureşti, urmând a fi expuse atât cărţi româneşti în limba franceză şi română, cât şi cărţi ale unor autori români apărute în Franţa în ultimii ani.

Asociaţiile de editori au fost înştiinţate despre întâlnirile programate pentru editori în preziua târgului, organizate de ICR în parteneriat cu Sindicatul Naţional Francez al Editorilor. Editorii români şi francezi vor avea la dispoziţie 45 de mese rotunde şi seminarii pentru a discuta despre problemele pieţelor editoriale din România şi din Franţa.

Totodată, va fi organizată o bursă a editorilor, pentru a facilita contactele între asociaţiile de editori români şi francezi.

Programul evenimentelor ce se vor desfăşura la Salon, atât la standul României, cât şi în alte spaţii publice, este în curs de finalizare, urmând să fie comunicat participanţilor şi presei după ce va fi validat de Institutul Francez din Paris.

Alături de mese rotunde şi dezbateri pe tema romanului românesc contemporan, a poeziei româneşti contemporane şi a altor genuri (teatru, BD), vor avea loc lansări de carte, dar şi dezbateri despre România.

Un dialog despre Europa, între Neagu Djuvara şi Jean d’Ormesson, va fi organizat în spaţiul expoziţional românesc, iar un seminar despre posibilităţile de investiţii din ţara noastră va avea loc în parteneriat cu grupul de prietenie Franţa-România de la Adunarea Naţională şi o serie de mari companii franceze.

La Muzeul Ştiinţei va fi prezentat proiectul laserului de la Măgurele, unul dintre cele mai mari proiecte ştiinţifice din lume, manifestare care are drept scop prezentarea României şi ca o ţară a ştiinţelor exacte.

În colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Agenţia Universitară a Francofoniei, ICR va organiza pe durata Salonului Cărţii expoziţii, seminarii şi conferinţe în mai multe universităţi pariziene, pentru a face cunoscută vocaţia francofonă a României.

A fost definitivat conţinutul broşurii de prezentare a autorilor români invitaţi de partea franceză şi este în curs de traducere o broşură cu toţi autorii care vor reprezenta România la Salon.

În ceea ce priveşte comunicarea, parteneriatele cu TV5 şi France 2 ca şi alte forme specifice sunt contractate şi în curs de realizare. În lunile februarie şi martie, o echipă France 2 va realiza în Bucureşti două transmisiuni în direct, a câte 45 de minute fiecare, în cadrul cărora vor fi prezentaţi oameni de cultură din România.

Nu în ultimul rând, cu ocazia Salonului Cărţii din Paris va avea loc şi o ceremonie de semnare a unui parteneriat global între ICR şi Institutul Francez.

 

 

Sursa: Agerpres

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Teatrul EXCELSIOR lansează,pe 16 octombrie,programul „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR”, o serie de evenimente cu public, puse în scenă într-un format inedit de spectacol, la care vor fi invitate personalități din lumea artelor și din sfera socială pentru a vorbi despre devenirea lor. „Marile Întâlniri de la EXCELSIOR” vor fi organizate cu frecvență bilunară, în zilele de luni, de la ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.