Ilinca Tomoroveanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilinca-tomoroveanu-va-primi-titlul-de-cavaler-al-ordinului-artelor-si-literelor/

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, va primi una din cele mai înalte distincţii acordate de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Frédéric Mitterand, fostul ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţiona într-o scrisoare emisă pe data de 13 […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, va primi una din cele mai înalte distincţii acordate de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

Frédéric Mitterand, fostul ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţiona într-o scrisoare emisă pe data de 13 aprilie: „Vă adresez cele mai sincere felicitări pentru această distincţie, care recompensează eforturile unor ani lungi de muncă în favoarea limbii franceze şi cooperării franco-române”.

Recepţia şi decernarea oficială a titlului de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor vor avea loc pe 26 octombrie, la Institutul Francez din Bucureşti, începând cu ora 18.00.

„Sunt foarte emoţionată de promovarea mea în grad de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Această distincţie mă onorează şi mă obligă. Am avut întotdeauna o mare admiraţie pentru cultura franceză, pentru istoria Franţei şi pentru poporul francez, care sunt profund legate de cultura şi istoria României. Sper ca şi în viitor, împreună cu oamenii de cultură şi artiştii români ataşaţi culturii franceze să pot fi de folos bunelor relaţii dintre cele două ţări”, a declarat actriţa.

Cu o carieră impresionantă în teatrul şi filmul românesc, Ilinca Tomoroveanu face parte din acea categorie rară de artişti de care teatrul are nevoie ca de aer, dăruiţi cu pasiune şi devotament unui crez. Venind de acasă cu o solidă educaţie ardelenească, nepoată a poetului Octavian Goga, hărăzită parcă de muze pentru teatru, a avut parte de o şcoală de înaltă clasă, sub îndrumarea maestrului Costache Antoniu, asistent fiindu-i regizorul Ion Cojar.

A jucat sub semnături regizorale prestigioase roluri din marea dramaturgie românească (Barbu Delavrancea, Camil Petrescu, Alexandru Davila, Mihail Sorbul, Horia Lovinescu) şi universală (Victor Hugo, Alfred de Musset, Tolstoi, Dostoievski, Anouilh). Creaţiile sale, degajând delicateţe şi sensibilitate şi-n acelaşi timp o misterioasă forţă şi un dramatism reţinut, au fost remarcate încă de la debut.

A avut şansa de a se întâlni cu partituri generoase în spectacole memorabile, sub bagheta unor mari regizori din generaţii diferite, de la Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter şi Alexandru Finţi – clasici ai scenei Naţionalului, la Horea Popescu, Ion Cojar, Sanda Manu, Cornel Todea, Mihai Berechet, Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză şi până la tânărul Radu Afrim.

Neobosita sa activitate în slujba teatrului şi filmului românesc a fost recompensată cu numeroase distincţii şi recunoaşterea breslei. Din 1999, ea este membră în senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER). A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, din 2005 şi în prezent, continuă să joace pe scenele teatrului căruia i s-a dedicat încă de la debut.

 

Sursa: MEDIAFAX

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

15
/08
/14

Undercloud, primul festival românesc de teatru independent care promovează din anul 2008 mişcarea teatrală independentă din România, a împlinit cei şapte ani de acasă şi acum merge la şcoala internaţională. În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi prezentate la București și spectacole din Marea Britanie, Franța și Ungaria.

15
/08
/14

Stephen Hawking, unul dintre cei mai influenţi gânditori contemporani, cunoscut nu numai pentru ideile sale îndrăzneţe, dar şi pentru modul clar şi plin de spirit în care ştie să le exprime, a vândut peste 100.000 de cărţi în România, anunţă editura Humanitas.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

14
/08
/14

Uniunea Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, organizează, în perioada 25 august - 27 noiembrie, ediţia a III-a a Premiului literar "Augustin Frăţilă", a cărui valoare este de 10.000 de euro.

14
/08
/14

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul "Război în bucătărie".

14
/08
/14

Au mai rămas patru zile până la începerea celei de-a IX-a ediții a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. La conferința de presă, actorul Marcel Iureș, care a susținut festivalul încă de la început, a declarat: „Cu festivalul, a fost ca la nevastă; m-am văzut murind lângă ea”.

13
/08
/14

Solistul Leo Iorga revine pe scenă, după operaţia de extirpare a unei tumori cerebrale, la prima ediţie a festivalului "Oldies Music Fest" de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 13 octombrie şi va include şi două concerte susţinute de cântăreaţa Bonnie Tyler, respectiv trupa Smokie.

13
/08
/14

Starea academicianul Dinu C.Giurescu, operat pe cord la începutul lunii august, este bună, pacientul se recuperează, face mişcare, citeşte şi foarte probabil va fi externat săptămâna viitoare, a declarat, chirurgul Horaţiu Moldovan care l-a operat.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.