Ilona Brezoianu: „Mă bucur că nu mai sunt singură pe scenă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilona-brezoianu-ma-bucur-ca-nu-mai-sunt-singura-pe-scena/

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

Un articol de Andrei Crăciun|8 februarie 2017

Printre cei aleși se numără și Ilona Brezoianu (26 ani). A fost selectată de Oana Pellea. Ilona deja s-a impus pe scena teatrului independent, cu „Fata din Curcubeu”, un one-woman-show.

Ilona, ce așteptări ai de la acest spectacol?
Am așteptări mari, având în vedere că am mai lucrat cu Lia și știu că va ieși ceva foarte bun. Sunt tare curioasă. Și cred că va fi un spectacol bine primit, și vor veni mulți să-l vadă.

Cum crezi că îți va influența această selecție cariera?
Momentan nu aș vrea să cred nimic. Sper doar să îmi fac treaba cât mai bine, și mă bucur că o să câștig experiență. Eu mi-aș dori în bine, dar îmi place să fiu surprinsă. Nu aș face un pronostic.

Te așteptai să fii dintre cei aleși? De ce?
Sincer, eram 50% cu 50%. M-am pregătit, recunosc, și am muncit pentru audiție. De asta mă așteptam să da, dar la fel de bine putea fi și nu.

Cum ți se pare faptul că ai fost ales de actrița Oana Pellea?
M-am bucurat foarte tare. O apreciez mult, este un om deosebit. Și o actriță extraordinară. Mai ales în seara galei, când a vorbit atât de frumos despre mine, am fost foarte emoționată…

Cum decurg repetițiile?
Păi, am făcut ceva lecturi, și acum începem să ne cunoaștem mai bine. Lucrurile se conturează foarte frumos. Ne place piesa, lucrăm cu drag, și chiar cred că e o gașcă de oameni talentați și cu chef. Și eu momentan profit de colegi, și mă bucur că nu mai sunt singură pe scenă, cum sunt la ‚Fata din curcubeu’. Acum am pe cine să mă bazez. Sunt încă nouă actori acolo.

Cum vezi această inițiativă a Teatrului Metropolis, odată început lucrul?
Mă bucur tare că există genul ăsta de inițiativă, care sprijină actorii tineri. Cred că ar trebui să facă asta cât mai multe teatre. Sau dacă nu, să se facă asta la Metropolis și în anii următori, ca să se poată bucura și alți colegi.

Cum ți s-a schimbat programul și ce îți place cel mai mult?
Nu mi s-a schimbat prea mult, doar că am început repetițiile astea. Și în rest spectacole, dar încă nu pot să zic că sunt foarte solicitată. Adică mă descurc cu toate. Și încă mai încap. Îmi place că am început lucrul, nu rezist acasă foarte multă vreme.

DESPRE ILONA BREZOIANU

ID: Nume, data și locul nașterii, studii, roluri importante de până acum.
Brezoianu Ilona, 26. 06. 1990, Giurgiu, Liceul Ion Maiorescu Giurgiu, UNATC I L Caragiale, Licență: Clasa prof. Adrian Tititeni. Master: Clasa prof. Gelu Colceag. Roluri: Chivuța, Două Loturi – TNB, regia Alexandru Dabija; Fata din curcubeu, One Woman Show – regia Lia Bugnar; Anita, Mon Cabaret Noir – Teatrelli, regia Răzvan Mazilu; Isaura, Medeea mama mea – TNB , regia Ivan Dobchev; Aspasița, Peretele – Metropolis – regia Lia Bugnar.

TEATRU. De ce ai ales teatrul? Cum e să fii un actor tânăr în România zilelor noastre? De ce e bine, de ce e rău?
Pentru că nu cred că aș fi fost bună la altceva. Am avut de mică înclinații artistice. Cred că și părinții mei și-au dat seama. Apoi când am crescut și am înțeles despre ce vorba în actorie n-am renunțat la idee. Din contră. Ăsta ar fi unul din motive. Și pentru că nu mi-aș fi dorit o viață banală. Cred ca e și o doză de nebunie undeva, la oamenii care aleg asta. Recunosc, m-a pus un pic în dificultate întrebarea asta. Aș fi tentată să spun că e o nebunie să fii un tânăr actor în România zilelor noastre. Trăiești intens, câștigi bani, ceea ce nu ai fi crezut vreodată, și faci ce iți place. Dar imediat îmi vin în minte și colegi care nu joacă, deși au terminat facultatea asta. E trist. Din păcate nu sunt șanse egale pentru toți. Suntem prea multi, și se fac destul de puține lucruri. Habar n-am. Pentru unii e bine, pentru alții nu. Trist.

SCHIMBARE. Ce îți dorești tu să schimbi în teatru, ce ți-ai dori să schimbe sistemul?
Mi-aș dori casting-uri cu acces pentru toată lumea, posturi, angajări cu concurs. Astea ar fi.

PUNCTE FORTE. Care consideri că sunt atuurile tale în viața de actor?
Forța și umorul. E suficient. Nici nu știu dacă mai sunt altele.

COTIDIAN. Cum trăiești în viața de zi cu zi?
Merg la repetiții, gătesc, dorm, iubesc pisica, ies în oraș, nu știu. Fac de toate. E plină de activități.

RECOMANDĂRI CULTURALE. Scriitori, dramaturgi, cărți, regizori, filme, muzică…
John Steinbeck . Slwomir Mrozek. Acum citesc Andrei Takovsky – Sculptând în timp. Regizori: Yuri Kordonsky, Alexandru Dabija, Lia Bugnar, Alexander Morfov, mulți. Și ar mai fi și de afară, și de film. și… mulți. Film: Ivan’s childhood. Muzică: Avishai Cohen.

Aș fi tentată să spun că e o nebunie să fii un tânăr actor în România zilelor noastre. Trăiești intens, câștigi bani, ceea ce nu ai fi crezut vreodată, și faci ce iți place. Dar imediat îmi vin în minte și colegi care nu joacă, deși au terminat facultatea asta. E trist. Din păcate nu sunt șanse egale pentru toți.

Foto: Laura Dobre

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.