Imagini ale vechiului Ierusalim, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-ale-vechiului-ierusalim-la-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi ( str. Londra nr. 39, Bucureşti) vă invită joi, 28 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Donaţii recente. Imagini ale vechiului Ierusalim”.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2019

Expoziția își propune să prezinte publicului una dintre donaţiile recent intrate în patrimoniul muzeului. Este vorba despre 8 litografii realizate în secolul XX, după unele dintre cele mai celebre hărţi şi vedute ale Ierusalimului şi ale Ţării Sfinte, datând din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Colecția a aparținut lui Valeriu Georgescu, ambasadorul României în Israel între 1965 şi 1970 şi a fost donată muzeului de către fiica sa, dna Livia Popescu – Tăriceanu, în anul 2019.

Pe lângă litografiile donate, expoziţia prezintă şi câteva portrete ale unora dintre autorii vechilor hărţi şi vedute ale Ierusalimului; portretele au fost realizate de Marcel Aciocoiței, artist plastic și conservator la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Expunerea este completată de o proiecţie cu detalii ale uneia dintre hărţi.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 noiembrie – 15 decembrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Despre donaţie:

Donaţia Livia Popescu – Tăriceanu – Valeriu Georgescu vorbeşte despre istorie, în cele mai diferite şi frumoase accepţiuni, de la istoria secolului XX, la istoria relaţiilor diplomatice, istoria unei familii. Valeriu Georgescu a fost diplomat de carieră (1964 – 1991), Ministru Plenipotenţiar şi apoi primul Ambasador al României în Israel (1965-1970 ).

Colecţia de litografii după hărţi ale vechiului Ierusalim a fost cadoul de bun rămas la încheierea misiunii sale de peste 6 ani în Israel, din partea Prim-Ministrului în funcţie, Golda Meir. Valoarea intrinsecă a acestor hărţi este depăşită de valoarea simbolică a gestului: Prim-Ministrul Israelului, om politic de anvergură internaţională, Golda Meir îi oferea Ambasadorului României hărţile vechiului Ierusalim; vedem aici o recunoaştere a meritelor diplomaţiei româneşti într-un context politic dificil.

Preţuite şi admirate vreme de ani de zile, hărţile au devenit mai târziu un cadou pentru fiica sa, aflată pe atunci la început de carieră: Livia Popescu – Tăriceanu. Acest cadou i-a amintit mereu despre moştenirea spirituală şi culturală pe care a primit-o, despre valorile morale ale tatălui său.

După aproape 30 de ani, povestea acestei colecţii se completează prin gestul remarcabil al dnei Livia Popescu – Tăriceanu de a dona lucrările către MNHCV. „Profit de existenţa acestui unic Muzeu al Hărţilor şi doresc ca prin această donaţie să fie expusă o parte din patrimoniul istoric al Orientului Mijlociu şi, de ce nu, şi al mesajelor ghiduşe ale politicienilor de bună calitate”.

Despre expoziţie:

Dincolo de povestea unei colecţii, expoziția aduce în faţa publicului o temă deosebit de complexă, datorită valențelor multiple pe care Ierusalimul le-a deținut de-a lungul timpului: centru al lumii, oraș pământesc și oraș ceresc, centru de pelerinaj, centru spiritual al mai multor tradiții religioase, realitate geografică, subiect de studiu pentru diverse discipline, destinație turistică…

Hărțile acestui spațiu din afara Europei, totuși central pentru cultura și spiritualitatea europeană, au avut de-a lungul timpului felurite scopuri; dintre acestea, rolul efectiv de orientare este poate cel mai puțin reprezentativ și cel mai târziu dezvoltat. Legate în bună măsură de experiența călătoriei, dar mai ales de tradiția spirituală creștină, lucrările expuse reflectă totodată diversele particularități sau transformări care au avut loc în societatea occidentală: spiritul enciclopedic, Reforma, Iluminismul, curiozitatea pentru particularitățile etnografice, începuturile cartografiei științifice etc.

Expoziția include prima ilustrare a Ierusalimului apărută vreodată într-o carte de călătorie. Este vorba de volumul „Peregrinatio in Terram Sanctam” de Bernhard von Breidenbach. De asemenea, printre lucrările cuprinse în donație se regăsește și harta Ierusalimului, realizată de Gerard de Jode, unul dintre cele mai mari nume din cartografia olandeză a secolului al XVI-lea.

Expoziția se bazează pe o cercetare realizată de drd. Ioana Zamfir, muzeograf, cu sprijinul Universității din București, prin Prof. Dr. Habil Madeea Axinciuc. Proiecția din cadrul expoziției a fost realizată de Daniel Batalu, voluntar MNHCV.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune să conserve, valorifice și îmbogățească patrimoniul său, astfel încât această donație vine să împlinească scopul său.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.