ImproVacanța, prima tabără de improvizație din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/improvacanta-prima-tabara-de-improvizatie-din-romania/

Se apropie a doua ediţie ImproVacanţa, adresată improvizatorilor amatori, dar şi novicilor în artele interpretative. Între 20 şi 24 iulie, în Satul Prunilor din Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa, totul se schimbă pentru aceşti cursanţi.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2016

Alături de actorii trupei Improvisneyland și invitații lor, participanții își vor crea propriile povești improvizate, antrenând imaginația, spontaneitatea și încrederea de sine.
„Amintește-ți să te joci!”- modulul pentru începători

Una dintre noutățile de anul acesta este lansarea modulului dedicat începătorilor în tehnicile de improvizație. Pentru cei care vor o escapadă din rutină, din viața agitată de familie și vor să își regăsească un adevărat „eu” ca personaj principal, există această componentă a taberei.

În 4 zile și jumătate, participanții vor lucra ca în poveștile românești „zi de vară, până-n seară”, cât alții în două luni, vor cunoaște și vor aplica principii revelatorii din lumea improvizației ca: will and grace, here and now, yes and…, be very specific etc.

Atelierele din programul taberei sunt susținute de actori profesioniști, un trainer international și un muzician. Actorii din trupa Improvisneyland și-au ales, pe rând câte o tematică de workshop, pe care o vor susține cu spirit ludic și mintea deschisă.

Monica Anastase – „Mintea Grupului”
Rozana Radu – „The NOW Instrument”
Mădălin Mandin – „Spațiu și obiect imaginar”
Axel Moustache – „Emoții”
Radu Ciobănașu – fondatorul taberei – pregătește activități extra-ateliere, pentru un plus de inspirație: Impro Cooking, Aprofundarea improvizației prin vizionarea de filme și Seara de astronomie.

Invitați speciali:

Vlad Pasencu – improvizator 2 în 1 – pianist nonconformist, care a colaborat cu 99,(6)% din trupele de impro din România. Vlad va susține workshop-ul „Flawless Melody”, care va explora tainele melodicității și cum se construiește pe loc un cântec improvizat.

Flavien Reppert – actor, improvizator călător, regizor și trainer – fondatorul și directorul artistic al Companiei Le Théâtre de l’Oignon. Flavien a pregătit două workshop-uri„ME! YOU! US!” + „Move Your Body! Sensitive Animal!”, care disecă jocul scenei și relațiile dintre personaje.

Mai multe informații și detalii despre înscrieri, aici: http://www.improvisneyland.ro/academia-de-improvizatie/improvacanta/

21
/10
/16

Lansările de carte reprezintă şi în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – care debutează astăzi! – un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Nu mai puțin de 16 volume de carte dedicată artelor scenei vor fi lansate la FNT 2016.

21
/10
/16

Astra Film Festival 2016 a prezentat, aseară, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția a avut loc în cadrul unui eveniment special și a fost urmată de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul și personajele filmului: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul “superstarului” Florin Salam.

20
/10
/16

Calea Victoriei, Podul Mogoşoaiei până la războiul pentru  independenţă din 1877-1878, era socotită coloana vertebrală a oraşului, strada cea mai aristocratică, unde aveau loc evenimente mondene, se preumbla lumea bună – într-un cuvânt, unde se făcea şi se desfăcea tot ce conta în societatea bucureşteană.

20
/10
/16

Actriţă şi cântăreaţă Chrysta Bell, muza lui David Lynch şi protagonista noului sezon Twin Peaks, va concerta în premieră la Bucureşti (26 şi 27 octombrie), alături de formaţia sa. Concertul va fi urmat de proiecţia peliculei The Music of David Lynch.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

20
/10
/16

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc mult mai redus de a muri prematur. În plus, există numeroase beneficii ale cititului, printre care stoparea declinului cognitiv și creșterea gradului de inteligenţă.

20
/10
/16

"Am jucat alături de Birlic, alături de Calboreanu, de Dina Cocea, Cela Dima, Marcel Anghelescu, actori din marea pleiadă a Teatrului Naţional, care l-au cunoscut şi l-au prins în viaţă pe Caragiale. Să stai lângă ei, să joci alături de ei este un lucru absolut extraordinar..." - Costel Constantin. Unul dintre cei mai importanti actori din „vechea gardă” a teatrului şi filmului românesc împlineşte, astăzi, 74 de ani. În octombrie 2012, Costel Constantin primea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

19
/10
/16

Celebrul violonist David Grimal, acompaniat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jin Wang, va concerta vineri, 21 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio, prezentând publicului romanticul Concert în re minor pentru vioară şi orchestră. Seara va fi prefaţată de o lucrare originală, Simfonia nr. 1 - O poveste veche de Jin Wang, iar în partea a doua va cuprinde spectaculoasele Dansuri simfonice, op. 45 de Rachmaninov.

19
/10
/16

Renumitul regizor și scenarist francez Olivier Assayas sosește mâine, 20 octombrie, la București, pentru prima întâlnire cu publicul din România, la premiera filmului Personal Shopper, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, de la ora 20.45. Premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, în care Kristen Stewart are rolul principal.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

19
/10
/16

Deschiderea oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru va avea loc vineri, 21 octombrie 2016, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu ocazia vernisajului expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu.

18
/10
/16

Proiectul “Lipatti Restituiri”, propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii, s-a încheiat vineri, la Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site românesc dedicat marelui pianist, și o serie de trei conferințe susținute la București și Cluj de Mark Ainley, cercetător canadian și expert în înregistrări istorice.

18
/10
/16

Între 28 octombrie și 14 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, sub înaltul patronaj al Președintelui României. Festivalul poartă în acest an numele „La Muse et le Poète” și promite în 20 de concerte întâlniri cu 23 de muzicieni din 18 țări, printre care pianiștii Olli Mustonen și Louis Lortie, violoniștii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliștii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung.