În 2018 a câștigat Festivalul de Pian de la New York: pianistul Florian Mitrea în concert 100% Beethoven la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-2018-a-castigat-festivalul-de-pian-de-la-new-york-pianistul-florian-mitrea-in-concert-100-beethoven-la-sala-radio/

3 motive pentru care concertul programat vineri, 22 martie (19.00), la Sala Radio este unul de excepţie?

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2019

Un eveniment dedicat 100% ”titanului” BEETHOVEN, pianistul multipremiat internațional FLORIAN MITREA – care în 2018 a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, ceea ce a dus la debutul său în celebra sală de concerte Carnegie Hall – și dirijorul LADISLAU HORVATH – concertmaestru al orchestrei italiene Maggio Musicale Fiorentino, sunt ”ingredientele” unei seri muzicale de neratat!

În interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO veți asculta două compoziții semnate de Beethoven: Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră și  Simfonia a V-a (cunoscută și ca Simfonia Destinului).

Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.

Descris de Martha Argerich ca fiind ‘un tânăr pianist extraordinar’, Florian Mitrea este câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League (Londra), și este totodată dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 și München ARD – 2014.

Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona în 2016. Florian Mitrea a susținut concerte și recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields și Steinway Hall – Londra ș.a. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

LADISLAU HORVATH

Artist plurivalent : dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice

Florian Mitrea

LADISLAU HORVATH

– Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu ”Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul “Manzoni” din Pistoia.

Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” și  formația“CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

FLORIAN MITREA este stabilit în Marea Britanie din 2008. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, al Filarmonicii George Enescu din București și al Orchestrei de Cameră Radio. În 2020 va urma debutul solistic cu Royal Scottish National Orchestra la Glasgow și Edinburgh. Discul său de debut ‘Following the river’, premiat ca cel mai apreciat CD al anului 2018 de către ascultătorii Radio România Muzical, a fost descris ca fiind ‘o colecție muzicală cu caracter foarte personal, prezentată elegant și interpretată cu măiestrie’ (The Cross-Eyed Pianist), ‘un pariu al unui pianist despre care vom mai auzi multe’ (Cătălin Sava în revista Republica).

Absolvent al Liceului de Muzică George Enescu, Florian Mitrea a câștigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, unde a absolvit cu cele mai înalte distincții, și unde este în prezent profesor în cadrul Facultății de Pian. Este invitat în mod regulat să ofere cursuri de măiestrie în Japonia, iar la București a fondat programul pentru tineri pianiști Hoinar, proiect desfășurat de către Centrul Român de Muzică din București.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Florian Mitrea – Hidekazu Kurumiya

Citiţi şi:
30
/05
/23

Miercuri, 31 mai 2023, de la 19.00, copii, părinți, bunici - altfel spus, copiii de toate vârstele! - sunt invitați la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Internaționale a Copilului.

30
/05
/23

Formația post-punk britanică Dry Cleaning va concerta pentru prima dată la București – miercuri, 31 mai, după ora 20, la Control Club. Cunoscută pentru stilul unic bazat pe spoken word, trupa se află într-un turneu european pentru promovarea celui mai recent release, ”Swampy”.

29
/05
/23

Cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival aduce pe scena Operei Naționale București producţii de pe două importante scene europene : „Manon Lescaut” de G. Puccini, coproducţie Teatrul Național din Belgrad – Opera Madlenianum (17 iunie) şi „Pelleas și Melisande” de Debussy,  producţie a Operei Maghiare de Stat din Budapesta (23 iunie). 

26
/05
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” dirijat de Cezar Verlan, invită publicul la primul concert dedicat celor mai mici spectatori - bebelușilor (0-12 luni) și femeilor însărcinate. Concertul „Madrigal for Babies” este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, și are loc sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 11:00, la Circul Metropolitan București.

25
/05
/23

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România anunță lansarea celei de-a zecea ediții a concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR, destinate tinerilor muzicieni, interpreți de muzică vocală și instrumentală, inclusiv folclor, precum și dirijorilor cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepție.

24
/05
/23

Șapte trupe și trei DJ alcătuiesc valul 3 de artiști anunțați la Rocanotherworld 2023: Subcarpați, The Mono Jacks, byron, Grimus, Hvnds, Ottis Coeur, Coven Clash, Ufe, Bully și K-lu se alătură pe scenele Rocanotherworld 2023, ce va avea loc la Iași în perioada 22-25 iunie 2023.