„În cuvintele tale“. Un extraordinar spectacol despre multiculturalism
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cuvintele-tale-un-extraordinar-spectacol-despre-multiculturalism/

Un proiect extraordinar: peste nouă sute de poveşti despre diversitatea culturală a minorităţilor autohtone, spuse de români în bibliotecile publice, au fost adunate prin proiectul “Agora Culturală @ Biblioteca Ta”. Ele sunt date mai departe prin teatru.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2016

O echipă formată din dramaturgul Peca Ștefan, regizorul Radu Apostol, actrițele Mihaela Rădescu și Katia Pascariu, arhitectul Gabi Albu, muzicianul Bobo de la Fără Zahăr și video designerul Elena Găgeanu a transpus aceste povești într-un spectacol de teatru care a avut avanpremiera luni, la București. Acum, spectacolul este purtat prin țară, de la Brăila la Cluj-Napoca, și înapoi la București.  Premiera oficială va fi pe 23 și 24 martie, de la 19.00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, pe Strada Lânăriei, în București.

Piesa de teatru creată de Peca Ștefan pornind de la cele peste nouă sute de povești digitale spuse în bibliotecile publice despre diversitatea culturală a minorităților din România s-a jucat deja cu sala plină, luni, la București.

Cu sprijinul partenerilor locali Teatrul Maria Filotti, Sala Lyra, Teatrul Gong, Centrul Național al Dansului, Colectiv A și cu suportul Bibliotecilor Județene, spectacolul de teatru în regia lui Radu Apostol va fi itinerat în orașele Brăila, Sibiu și Cluj, în perioada 25-29 februarie.

12788311_10153859032316224_1831067685_o

Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste nouă sute de români îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe apreciate:  Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr, și proiecțiile video, de Elena Găgeanu.

Realizarea colecției de peste nouă sute de povești digitale spuse de români despre multiculturalism s-a datorat proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea  unei piese de teatru care surprinde „cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică”.

Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine? În ultimul an, cât timp a fost implementat proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, românii au transpus răspunsurile lor în format digital, răspunsuri care au fost arhivate de bibliotecile din patru județe, remarcabile prin diversitatea lor etnică: Brăila, Sibiu, Cluj și București.

“În cuvintele tale”, așadar. Pe scurt:  pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei.

Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este, cumva, mai suportabilă.

Sunt momente extraordinare în textul lui Peca Ștefan, care devine un spectacol remarcabil prin efortul cuplului de acrițe Rădescu-Pascariu. Nu o să vi-l povestim, vă spunem doar atât: câteva minute se spun locuri și întâmplări minunate din România. După fiecare acest pion de alb urmează unul de negru, ca într-un teribil joc de lumini și umbre. Se termină remiză. Încă învățăm să ne acceptăm țara și să ne acceptăm pe noi în cuvintele noastre.

Unde puteți vedea spectacolul:

  • Brăila: joi, 25 februarie, ora 19.00, spectacolul se va prezenta publicului brăilean, la Sala Lyra. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Laura Caplea, telefon 0765240145 şi  email [email protected]

  • Sibiu: vineri, 26 februarie, ora 18.30, spectacolul se va prezenta publicului sibian, la Teatrul Gong. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Dana Rusu, telefon 0740992105 şi email [email protected]

  • Cluj-Napoca: luni, 29 februarie, ora 19.00, spectacolul va fi prezentat publicului clujean, la Fabrica de Pensule, Spațiul RAP. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Octavia Hulpoi, telefon 0731013283 şi email [email protected]

  • București: miercuri, 23 martie și joi, 24 martie – premiera oficială – , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 şi email [email protected]

***

Despre proiect

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.

Despre ANBPR

ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru susținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.

Citiţi şi:
18
/09
/12

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]