In memoriam Alexandru Tocilescu, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-alexandru-tocilescu-la-tvr/

In memoriam Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, TVR difuzează luni, pe TVR 2, de la ora 20.10, teleplay-ul „Bani de dus, bani de-ntors”, în cadrul proiectului
GENERAȚIA 7X , care-şi propune să facă o reverenţă în faţa celor care s-au născut în acelaşi an, 1946, şi au scris parte din istoria teatrului universal.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2016

Alexandru Tocilescu, Kincses Elemér, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946. Născut pe 27 iulie, la Bucuresti, Alexandru Tocilescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A devenit unul dintre cei mai interesanți autori de spectacole în peisajul teatral din România. A pus în scena, în aceeași măsură, texte clasice și texte contemporane, musical sau operă. A debutat în 1971 cu „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, la Studioul Casandra.

Printre cele mai importante spectacole pe care le-a montat se numără: „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în 1978,

Maria şi copii ei de Osvaldo Dragun, Teatrul Alexandru Davilla, Piteşti, 1978, „Tartuffe” de Moliere, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Hamlet” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1985 „Mireasa mută” după „Femeia mută” de Ben Jonson, Teatrul de Comedie, Bucureşti, 1995, „Poate Eleonora…” de Gellu Naum, Theatrum Mundi, Bucureşti, 1997, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti, 1999, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, „Amanţii însângeraţi” de Chiamatsu Monzaemon, Teatrul Naţional Bucureşti, 2001

Casa de Producție TVR propune un teleplay IN MEMORIAM Alexandru Tocilescu, la împlinirea a șaptezeci de ani de la nașterea lui: „Bani de dus, bani de-ntors”, scenariul Puși Dinulescu, regia Alexandru Tocilescu. În distribuție: Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Crina Mureșan, Tania Popa, Lucian Iancu, Vlad Ivanov și Marcela Papaiani.

Acțiunea se petrece în zilele noastre, în curtea unui țăran, în satul de vacanță 2 Mai.

„Americanul” Manole își dorește o vacanță nostalgică, o vacanță cu amintiri din  tinerețe. Îi sunt alături Gică și Irina, vechi prieteni, acum căsătoriți.

Banii lui Manole îi înnebunesc pe toți și iscă tot felul de încurcături, în care fiecare personaj iși arată adevărata față și își dezvăluie secretele. Teleplay-ul va fi difuzat pe TVR 2, luni 25.07, ora 20.10 și luni 1.08, ora 1.10, pe TVR 3 sâmbată 30.07, ora 20.00 și duminică 31.07 ora 8.00, iar pe TVR Internațional duminică 31.07, ora 18.00 și luni 1.08, ora 9.00

17
/06
/14

Festivalul Naţional de Teatru (25 octombrie – 2 noiembrie 2014) organizează în zilele de 18 şi 19 iulie a.c., la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala mică, o audiţie în vederea selecţiei pentru un workshop condus de Răzvan Mazilu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dansatori şi coregrafi.

17
/06
/14

În perioada 16-22 iunie are loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, eveniment cultural ce reunește 44 de producții teatrale radiofonice din 21 de țări participante. Audițiile spectacolelor au accesul gratuit și se desfășoară la Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56. Despre conceptul festivalului ne vorbeşte Attila Vizauer (regizor), directorul Departamentului de teatru și divertisment al Societății Române de Radiodifuziune.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

16
/06
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecție generoasă de filme românești, producții noi de succes, documentare captivante și multe alte surprize.

15
/06
/14

„Avea un glas profund, muzical, umbrit într-o surdină dulce, misterioasă, care dădea cuvintelor lui o vibraţie particulară, ca şi cum veneau de departe, dintr-o lume necunoscută nouă”, spunea Alexandru Vlahuță despre Eminescu - actorul și sufleorul.

15
/06
/14

Blood Ties / Legături de sânge, thriller-ul franco-american în regia actorului devenit recent şi regizor, Guillaume Canet (Tell No One), va avea premiera în România pe 27 iunie. Filmul spune povestea a doi fraţi din Brooklyn-ul anilor ‘70, unul ajuns gangster, celălalt poliţist.

14
/06
/14

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediție, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

14
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, alegere pentru care organizatorii au fost aspru atacați de critici, „Grace de Monaco”, de Olivier Dahan, este o cronică plină de glamour și cumințenie a unui moment de criză din viața celebrei prințese, fosta actriță americană Grace Kelly.