In Memoriam George Alexandru: Două spectacole ale actorului, astăzi, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-george-alexandru-doua-spectacole-ale-actorului-astazi-la-tvr/

Televiziunea Română îi aduce un ultim omagiu lui George Alexandru, în această seară, prin difuzarea a două spectacole din a căror distribuţie a făcut parte şi George Alexandru: „Scapino”, de Molière, şi „Escu…”, după Tudor Muşatescu.

Un articol de Petre Ivan|4 ianuarie 2016

Casa de Producţie TVR invită telespectatorii să îl vadă pe actorul George Alexandru în producţiile „Scapino”, care va fi difuzată la TVR 2, astăzi, de la ora 20.10, şi „Escu…”, transmisă în aceeaşi zi, la TVR 3, de la ora 20.00.

Scapino„, de Molière,

este o adaptare de Alexandru Dabija, a cărei regie TV este semnată de Domniţa Munteanu, iar scenografia, de Sică Rusescu. Din distribuţia spectacolului fac parte, alături de George Alexandru, Horaţiu Mălăele, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Valeriu Preda, Mircea Jida, Victoria Cociaş, Anca Băjenaru şi Camelia Zorlescu.

Escu…” este un spectacol după Tudor Muşatescu,

a cărei regie este semnată de Constantin Dicu şi Robert Cişmigiu. Din distribuţie fac parte şi Ileana Stana Ionescu, Mihai Constantin, Sebastian Papaiani, Marius Florea Vizante, Elvira Deatcu, Luminiţa Erga, Constantin Cojocaru şi Petre Lupu.

Actorul George Alexandru, supranumit Jorjac de către prietenii săi, a murit, vineri, la ora 23.30, din cauza unei infecţii abdominale grave.

Trupul neînsufleţit al actorului a fost depus, astăzi, în foaierul Teatrului Nottara, pe a cărui scenă a jucat în numeroase spectacole. La ora 14.30 a avut loc slujba de înmormântare.

Foto: George Alexandru – facebook

12
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În decembrie 1983, Fănuş Neagu continua seria „Prietenii mei, actorii“ cu un portret al lui Stefan Banica, „unul din marii noştri actori, venit pe lume ca să ne semene ideile cu miresme“.

11
/12
/13

,,Un taifun pe scenă”, îl numea Ștefan Iordache. ,,Un talent nativ nelimitat”, îl caracteriza Horațiu Mălăele. ,,Un vulcan în care fierbe lava tuturor sentimentelor”, spunea despre el Lucian Pintilie. George Constantin e unul dintre numele cele mai importante din istoria teatrului românesc.

10
/12
/13

Poemele scrise de Toma Caragiu au fost publicate postum, în 1979, sub îngrijirea lui Ion Cocora. În acelaşi an apărea în revista „Teatrul” o prezentare a volumului care prilejuieşte „o emoţionantă reîntîlnire cu mereu regretatul Toma Caragiu”.

09
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În februarie 1967, regizorul Sică Alexandrescu publica în revista „Teatrul” portretul lui Ion Iancovescu, actorul care „parcă se juca, nu juca”. Iancovescu a fost mentorul multor actori de succes (printre care şi Grigore Vasiliu Birlic) şi fondator al câtorva teatre bucureştene. Reproducem integral articolul apărut în revista „Teatrul”: Au trecut peste 50 de ani din […]

06
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ Pe 12 decembrie se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Sanda Toma, partenera sa de scenă, scria în decembrie 1983, în revista Teatrul, un text prin care-și lua adio (nu „adio”, ci numai „la revedere”) de la actorul care a fost „întotdeauna egal cu el însuși, prietenos și cald ca o zi luminoasă de vară”.

04
/12
/13

În 1983, cu doi ani înainte de moartea lui Octavian Cotescu, Fănuş Neagu îi descria viaţa într-un adevărat poem în proză în care amintea despre marile lui roluri, despre pasiunea pentru teatru şi despre actorii pe care i-a format.

03
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În 1983, Fănuș Neagu (1932 - 2011) începea o nouă carte, consacrată prietenilor lui, actorii. Revista „Teatrul” publica fragmente din această carte - portrete ale unor actori precum Toma Caragiu, Ilarion Ciobanu, Violeta Andrei, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin ș.a.

01
/12
/13

„Pentru noi, actorii, demarcația dintre generaţii este foarte, foarte vagă”, spunea Aura Buzescu, în anul 1964. Marea actriță a secolului trecut i-a avut ca studenți pe Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mircea Albulescu.

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.

28
/11
/13

Jurnalistul Alecu Popovici a mers acasă la Toma Caragiu pentru a descoperi cum a devenit actor un înotător de performanţă, căruia i se prezicea şi o stălucită carieră militară. Actorul a vorbit despre celebritate, despre propriile inhibiţii şi despre rolurile la care visa.