In Memoriam Laura Stoica – 10 ani de la moartea artistei
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-laura-stoica-10-ani-de-la-moartea-artistei/

“Vreau să am steaua mea / Vreau să ajung la ea / Căci eu / N-am atins… nici o stea” – Laura Stoica. În urmă cu 10 ani, într-o zi de 9 martie, în urma unui grav accident rutier, înceta din viaţă Laura Stoica.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Laura Stoica participase în acea seară la un recital la Urziceni, cu ocazia zilei de 8 Martie şi se întorcea la Bucureşti, la bordul unui Renault Clio, condus de logodnicul său, Cristian Mărgescu. Înainte de localitatea Sineşti, o Dacie Papuc a intrat pe contrasens şi a lovit în plin maşina în care se afla artista. Impactul a fost extrem de violent, Renault-ul fiind proiectat 20 de metri pe câmp. Echipajele SMURD au sosit imediat la faţa locului, însă cei doi nu au mai putut fi salvaţi.

Laura Stoica a debutat ca solistă, în 1987, la Festivalul de Muzică Ușoară Amara, unde a obținut locul II la secțiunea interpretare. Următorul pas în cariera artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă „Toma Caragiu” din Ploiești, timp de un an.

În 1990, la Festivalul de la Mamaia, a cucerit juriul și publicul cu melodia „Dă, Doamne, cântec”, compusă de Viorel Gavrilă. A obținut marele trofeu.

Un an mai târziu, a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia ”Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului.

A fost considerată de mulți muzicieni cea mai bună voce feminină rock din țara noastră și una dintre cele mai puternice și originale personalități ale scenei muzicale autohtone.

În noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik, cel pe care Laura îl numea ”fratele meu”, a scris o piesă — ”In Memoriam Laura Stoica”—, chemându-i alături pe Angela Similea, Elena Cârstea, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Sanda Ladoși, pentru a înregistra piesa. Au venit și, cu lacrimi în ochi, au cântat. Era singurul gest pe care îl mai puteau face pentru prietena lor, Laura.

Foto: Laura Stoica – wikipedia, facebook

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.

09
/12
/22

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.