Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase aduc lăutăria la rang de artă, pe scena Palatului Bragadiru din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/simion-bogdan-mihai-si-lautarii-de-matase-aduc-lautaria-la-rang-de-arta-pe-scena-palatului-bragadiru-din-bucuresti-2/

Muzica lăutărească autentică, muzica românească veche şi interbelică – romanţe, valsuri, tangouri, folclor cules din diferite zone ale ţării, pentru o seară de neuitat, într-un palat eclectic, monument istoric şi clădire de patrimoniu a Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2022

Palatul Bragadiru aduce un omagiu muzicii românești autentice, invitându-l pe Simion Bogdan-Mihai alături de Lăutarii de Mătase, pe scena uneia dintre cele mai frumoase săli de spectacole din București, pentru o seară cu arome interbelice și spirit românesc veritabil, vineri, 9 decembrie, ora 19:00.

Doctor în litere și lăutărie, cobzar, pasionat de folclor, scriitor, realizator radio și TV, „expert in muzicile Bucureștiului interbelic, Simion Bogdan-Mihai apare el însuși pe scenă, pentru a rupe sufletul lumii cu cântece vechi. zise pe strunele cobzei’’(sursa), alături de Lăutarii de Mătase – Nelu Răducanu (țambal), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) și Mandi Pană (vioară).

„Eu conserv o muzică mică, orală și analfabetă. Sunt niște cântece care nu sunt mai vechi, dacă e să fim foarte sinceri, de jumătatea secolului al 19-lea. Practic o metodă amestecată în care ascult înregistrări care s-au făcut la Institutul de Etnografie și Folclor, primii folcloriști care au imprimat la noi au fost după 1915, iar înregistrările nu sunt mai vechi de începutul secolului 20 și combin cu oarece informații de arheologie muzicală care țin de spațiul respectiv, întâlnindu-mă cu lăutari foarte bătrâni care azi nu mai cântă repertoriul vechi. Dar ei mă ajută pe mine prin mărci de comportament sau de limbaj…”, explică Simion Bogdan-Mihai.

Acesta a început să studieze cobza la vârsta de 15 ani cu lăutarul Constantin Gaciu la Slatina. A studiat la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 2009. Și-a continuat studiile la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a obținut licența în Studii Culturale Europene și masterul în Cultură și Politică în Context European și Internațional, în anul 2014. A obținut titlul de doctor de la aceeași facultate, cu teza intitulată Imaginea regelui Carol I în presă: antidinastici și pro-carliști.

Din anul 2010 a călătorit prin România, culegând cântece lăutărești și învățând de la puținii cobzari rămași în viață. La 1 mai 2021 a publicat albumul Valahia în Demol, alcătuit din cântece din Muntenia și Oltenia anilor 1800.

www.palatulbragadiru.ro

www.teatrulgodot.ro

Accesul la eveniment se face începând cu ora 18:00.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.