În premieră la TNB: 50 de secunde… cât o viață intrată la apă!
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-premiera-la-tnb-50-de-secunde-cat-o-viata-intrata-la-apa/

Daniel Oltean, procuror DIICOT şi teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, şi, cu această ocazie, Teatrului Naţional din Bucureşti, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, şi mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2018

Cu o frazare simplă, nervoasă și percutantă, cu o privire ce scrutează dincolo de palpabil și de cotidian, 50 de secunde  surprinde lupta de idei, zbuciumul de a-ți înțelege propriile accidente existențiale atunci când apar.

Daniel Oltean

Doi bărbați se analizează, în timpul desfăşurării unei anchete. Unul și-a ucis mama, vrea să recunoască asta și să se termine cât mai curând, celălalt vrea să afle adevărul, sau adevăratul făptaș, sau condițiile ce au condus la abominabila faptă. Cei doi bărbați se studiază și se investighează reciproc, deși numai unul are dreptul legal s-o facă. Rezultatul, imprevizibil!…

Autorul-procuror este când cel care investighează, cu privire atentă, zbuciumul ființei din fața sa, când psihologul frământat de propriile întrebări, apoi dramaturgul ce le pune în frază. Răspunsul, neașteptat!

Daniel Oltean, născut în 1974 la Târgu Mureș, este absolvent de drept și filosofie, de teatrologie și scriere dramatică. Un autor special. Cu un traseu profesional inedit. Din 1996 este procuror DIICOT în Târgu Mureș.

A fost dramaturg de spectacol pentru „Piatra” de Marius von Mayenburg, regia Theodor-Cristian Popescu și pentru „Offline”, regia Laurențiu Blaga (Teatrul Național Târgu Mureș, 2018), precum și consultant de spectacol („Punct Triplu”, regia Bogdan Georgescu, Teatrul Național Târgu Mureș, 2014) și coautor al textului dramatic pentru spectacolul „Mutanții” (coordonat de Ștefan Peca, regia Ovidiu Caița, Teatrul Studio, Târgu Mureș, 2016).

Eugen Gyemant

Dau viață complicatului joc ce se desfășoară preponderent în labirintul surprinzător al minții, actorii: Alexandru Voicu (fiul), Lucian Iftime (procurorul criminalist) și Diana Dumbravă(mama). Scenografia: Mara Nicola. Muzica originală : Alexei Țurcan.Regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima sa montare la TNB, vă invită să vă descoperiți într-unul din aceste personaje; sau, pe rând, în toate trei…

Pe scenele teatrelor din București și din țară, începând din 2008, Gyemant a montat cu succes o serie de texte importante ca  „Privește înapoi cu mânie” de John Osborne (premiul Cel mai bun regizor, Comedia Ține la Tineri, 2008), Viţelul de aur, de Ilf şi Petrov, Sala ArCuB, 2011, „Bullets over Lipscani”, după Woody Allen, 2012 (premiul pentru Cel mai bun regizor la Maratonul Internațional al Teatrului Independent – Bucharest Fringe 2012), „Julius Caesar” de William Shakespeare, Godot Cafe-teatru, 2012, „Omul Pernă” de Martin McDonagh, Teatrul Act, 2015 (Cel mai bun spectacol, la Festivalul de Teatru Undercloud 2016, premiat şi la Festivalul Internațional Martin McDonagh din Perm, Rusia, precum şi la Festivalul Internațional ArtOkraina de la Sankt Petersburg), multe alte spectacole, cele mai recente fiind „Leonce și Lena” de Georg Büchner, Unteatru și „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kessey, la Sfântu Gheorghe, 2018.

Premiera spectacolului 50 de secunde va avea loc în zilele de 13 și 14 decembrie, la Sala Atelier, de la ora 20.00. Următoarea reprezentație este programată pentru data demiercuri, 19 decembrie 2018.

Foto: 50 de secunde... – Florin Ghioca

05
/12
/15

”O singurătate prea zgomotoasă” de Bohumil Hrabal (în traducerea lui Sorin Paliga) a fost publicată recent la Editura Art, în seria de autor dedicată scriitorului ceh.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

04
/12
/15

Sâmbătă, 5 decembrie, Teatrul Excelsior face un cadou tuturor copiilor organizând o reprezentaţie extraordinară a spectacolului Tărâmul Poveştilor – poveste muzicală de Stelian Milu, la Palatul National al Copiilor Bucureşti, de la ora 10.30, la Sala Mare.

04
/12
/15

Primăria Sectorului 3 organizează în perioada 6-23 decembrie, în parcul Alexandru Ioan Cuza, o serie de şapte evenimente muzicale dedicate Crăciunului. Seria evenimentelor va fi deschisă duminică, de Sfântul Nicolae, va continua în weekend-ul următor, precum şi în fiecare seară între 20 şi 23 decembrie.

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

04
/12
/15

Ultimul hit al lui Adele a devenit, finalmente, subiect de ironie şi parodie, după ce nu mai poţi deschide un radio cinstit fără să asculţi faimoasa melodie.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Mircea Anca, actorul și regizorul de teatru, s-a stins din viață după o îndelungată luptă cu boala, sâmbătă, 28 noiembrie. Actor al Teatrului Național din București, Mircea Anca a colaborat cu o serie lungă de regizori, printre care Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, în teatru, sau Lucian Pintilie, Dan Pița și Stere Gulea în film. Ca regizor a montat spectacole în București și în țară. Casa de Producție TVR prezintă, mâine (vineri), de la ora 10:00, la TVR 2, Părinții teribili, de Jean Cocteau, IN MEMORIAM Mircea Anca