Încep înscrierile la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-la-departamentul-de-arta-teatrala-din-cadrul-facultatii-de-litere-si-arte/

Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte, unul dintre cele mai active şi mai mai bine cotate departamente ale Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anunţă înscrieri pentru admitere în perioada 15 – 22 iulie 2019, atât pentru programul de licenţă cât şi pentru cel de masterat.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2019

Absolvenții de liceu au posibilitatea să se îndrepte spre Actorie, Coregrafie sau Teatrologie – Management cultural, iar cei de facultate au la dispoziție două opțiuni: Arta interpretării caracterelor dramatice și Teoria şi practica managementului instituţiilor şi evenimentelor culturale. Din 2020 la acestea se va adăuga și un masterat de Regie în limba engleză.

Școala sibiană de teatru și de management cultural este gândită după principiul studiilor integrative, bazându-se pe colaborarea între specializări, oferind studenților șansa de a lucra alături de colegii lor la realizarea diverselor proiecte și mai mult decât atât, datorită sprijinului constant acordat de Teatrul Național „Radu Stancaˮ și de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, de a pătrunde în culisele realizării spectacolelor de la naționalul sibian, fiind cooptați în distribuție — în cazul studenților de la actorie/ coregrafie sau în echipa de marketing— în cazul celor care studiază Teatrologie – Management cultural.

De asemenea, lor li se oferă șansa de a fi parte activă a realizării unui festival de anvergura celui menționat, care le facilitează an de an contactul cu figuri emblematice ale culturii mondiale. În plus, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, eveniment asociat FITS, este o oportunitate de a crea conexiuni cu alte școli din zona artelor spectacolului, de a se menține la curent cu noile direcțiile ale teatrului mondial și ale educației în domeniul teatral.

De asemenea, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte are propriul festival: „DATfest—Studenții sibieni cuceresc orașulˮ, ce a ajuns anul acesta la ediția a V-a. Evenimentul, ce are caracter competițional, prezintă în fiecare toamnă cele mai bune producții ale școlilor de teatru din țară, încurajând un dialog constructiv la nivel universitar.

Fotografie de grup DATfest

Școala sibiană de teatru a avut încă de la înființare, în anul 1994, o perspectivă centrată pe student, pe satisfacerea nevoilor acestuia, pe încurajarea inițiativei individuale, pe dezvoltarea potențialului său, pregătindu-l pentru a deveni un factor activ la dezvoltatea comunității din care face parte.

Prin talentul, dăruirea și eforturile depuse de profesori și de studenții lor, Departamentul de Artă Teatrală și-a creat un public fidel, motiv pentru care Studiul CAVAS (Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului) se dovedește neincăpător pentru numărul mare de spectatori aproape la fiecare reprezentație.

În anul universitar care tocmai s-a încheiat tinerii au jucat în fața publicului nu mai puțin de șapte spectacole, fapt care ne îndreptățește să vorbim despre o stagiune studențească: „Avioane de hârtie” și „Pisica verdeˮ, ambele după texte de Elise Wilk, în regia lui Eugen Gyemant; „Love stories”, după Joël Pommerat, regia Diana Fufezan, Marius Gîlea și Adrian Neacșu; „Burzuluiţiiˮ, regia Dan Glasu; „La Lilieciˮ, după Marin Sorescu, regia Marian Râlea; „Pescărușulˮ de A. P. Cehov, regia Mariana Mihu-Plier și Veronica Pătru și „La comunˮde Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia Luana Hagiu.

Premiile și turneele în țară și străinătate și nu au lipsit nici ele în 2018-2019. Distribuția spectacolului „Pisica verdeˮ a primit Premiul III și Improviso II la Festivalul OKaua București (23-26 mai 2019) iar Alis Ana-Maria Pelle și Francesca Pop au fost nominalizate pentru cea mai bună actriță în rol principal, respectiv cea mai bună actriță în rol in rol secundar în cadrul aceluiași festival.

Spectacolul „Love stories” a avut mare succes, fiind invitat la Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru București (1-7 iulie 2019), la Festivalul Open Stage de la Veneția (1-14 iulie 2019) și la Festivalul Universităţilor de Teatru – START Arad (16-20 iulie 2019).

Performanțele și prestigiul școlii de teatru de la Sibiu se bazează pe comunicarea eficientă între comunitatea academică și cea artistică, pe susținerea principiului legării teoriei de practică în programele de studiu la nivel universitar și pe accesul tinerilor la valori culturale autentice.

Studiile în cadrul Departamentul de Artă Teatrală sunt structurate pe trei cicluri: licență, masterat și doctorat, studenții având posibilitatea de a învăța de la specialiști renumiți în domeniul artelor spectacolului precum: Silviu Purcărete, George Banu, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Ioan Holender și alții.

Pentru programele de licență cei interesați sunt așteptați să se înscrie în intervalul 15- 22 iulie 2019. Probele la specializările Artele spectacolului —Actorie vor avea loc în zilele de 23- 24 iulie 2019 iar pentru Artele spectacolului —Coregrafie în 25 – 26 iulie 2019..

Înscrierile pentru programele de masterat la care se susţine probă scrisă se vor desfăşura în 15 – 20 iulie 2019 iar pentru cele unde sunt necesare probe de aptitudini în 15- 22 iulie 2019. Proba scrisă va avea loc în data de 22 iulie 2019, iar proba de aptitudini în 25 iulie 2019.

Foto: Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte – facebook

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.