Încep Zilele Culturii Japoneze 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-culturii-japoneze-2015/

În perioada 8-17 mai se desfăşoară cea de-a cincea ediţie a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club şi HaramichiRO.

Un articol de Elena Simion|7 mai 2015

Pe parcursul celor 10 zile japoneze, vor avea loc o serie de evenimente care vor îmbina tradiționalul și modernul: conferințe, seminarii, festivaluri dedicate pasionaților de cultura și stilul de viață japonez. Zilele Culturii Japoneze se adresează tuturor categoriilor de vârstă, nelipsind manifestările adresate tinerilor preocupați de Japonia, prin prisma interesului lor pentru tehnologia, arta contemporană și moda acestei țări. Vor avea loc, de asemenea, demonstrații și competiții de arte marțiale și de jocuri specifice Japoniei.

Aspecte ale economiei, geopoliticii și comunicării japoneze vor fi și ele abordate în cadrul unor conferințe cu participare internațională din : Japonia, Germania și Marea Britanie. Manifestările culturale din Țara Soarelui Răsare se desfășoară cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București și al Japan Tobacco International.

Din programul ZILELOR CULTURII JAPONEZE:

8 mai 2015, Sala Senatului Universității Româno – Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), ora 17:30, va avea loc conferința ”Rolul și locul Japoniei în Economia Mondială”, susținută de Excelența Sa, Domnul Keiji Yamamoto, Ambasador al Japoniei în România.

9 – 10 mai, are loc Otaku Festival, găzduit de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH) pentru al patrulea an la rând. Otaku Festival este un eveniment independent, înființat în 2006, cu scopul promovării culturii tradiționale și moderne japoneze și principalilor artiști influențați de această cultură. Tema din 2015 a Otaku Festival este Old vs. New, iar printre invitați se vor afla atât cei mai faimoși cosplay-eri din lume: Kaname, Reika și Goldy din Japonia, Yuegene din Tailanda, Kvy din Singapore, R&R Team din Rusia, cât și reprezentanți ai convenției Anime Matsuri din SUA, artiști japonezi de manga, Daichi Kawada, trupa de J-Rock, ADAMS și cascadori ai Japan Tatedo Association.

1015434_942041822480198_1714449199826120554_o11 – 12 mai 2015 va avea loc a treia ediție a conferinței internaționale ”Japan – Romania – cross points in a global context”. Deschiderea evenimentului va avea loc in Aula Magna a Universității Româno-Americane, luni, 11 mai, ora 9:00.

Conferința este organizată împreună cu Facultatea de Litere – Ritsumeikan University, Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Facultatea de Istorie – Universitatea București și Asociația Profesorilor de Limbă Japoneză din România. Pe parcursul conferinței vor avea loc prezentări susținute de trei reprezentanți ai mediilor academice din Japonia și Marea Britanie:Dai Nakamoto ( Ritsumeikan University, care va susține o prezentare despre Genji Monogatari (Povestea lui Genji – roman scris în secolul XI de scriitoarea Murasaki Shikibu) considerat a fi primul roman scris în lume), Saburo Kobayashi (fost director general al Honda Corporation, inventatorul airbag-ului pentru celebra companie auto din partea Chuo University) și Griseldis Kirsch (reprezentantă a School of Oriental and African Studies – University of London).

Conferința are trei secțiuni, cu temele cultura, economia și comunicarea japoneză. Cercetările legate de aceste domenii vor fi prezentate de numeroși specialiști, profesori și studenți din România, Japonia, Germania și Marea Britanie.

13 mai 2015,  în Aula Magna a Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), începând cu ora 19:00, va avea loc Gala Aniversară a CSRJ-AH, cu titlul Haru Urara Grand Festa, sărbătoarea celei de-a X-a aniversări. Spectacolul va fi realizat în totalitate de artiști japonezi și va va include: muzică tradițională japoneză interpretată la instrumente tradiționale de artiști japonezi, muzică clasică și modernă (Hiroko Yamakawa împreună cu artiști români) și un spectacol de arte marțiale japoneze și cascadorie, susținut de Japan Tatedo Association din Osaka

14 mai 2015, vor avea loc: Festivalul Artelor Marțiale, ora 17:30, în lobby-ul Universității Româno Americane (eveniment pe parcursul căruia participanții vor avea posibilitatea să vadă și să practice arte precum: aikido, judo, karate, kendo, jujutsu, în cadrul demonstrațiilor simultane) și Kamisama’s Dream, ora 20:00, în Aula Magna a Universității Româno – Americane (evenimentul, susținut de HaramichiRO și Tenshin by Laura Karaman, constă într-un spectacol care combină moda cu dansurile tradiționale și contemporane japoneze)

16 și 17 mai – Zilele Culturii Japoneze se încheie cu o Competiție de GO al cărui loc de desfășurare este tot Universitatea Româno – Americană.

INFO

Pentru mai multe detalii despre festival, prețul biletelor și modalități de achiziționare, vizitați website-ul oficial  și pagina oficială de Facebook.



12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]