Încep Zilele Femeii Cineast 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-femeii-cineast-2015/

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei şi Uniunea Cineaştilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în Bucureşti,.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2015

Zilele Femeii Cineast / Invitata specială este Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (premiat laFestivalul Filmului de la Cannes in anul 2009) și I Am The Same, I’m Another, care sunt programate sâmbătă, 7 martie 2015, orele 18.00 și 20.00, la Cinema Studio, în prezența realizatoarei.

Duminică, 8 martie, de la ora 18.00, este programata la Cinema Studio o selecție de filme de scurtmetraj premiate ale Generatiei de maine, realizate de studentele de la UNATC, program urmat de o secțiune de întrebări și răspunsuri. Intenția organizaorilor este ca din 2016 acest program să devină competitiv, iar premiul să reprezinte un suport important pentru debutul în lungmetraj al câștigătoarei.Zilele Femeii Cineast

Zilele Femeii Cineast intentionează să atragă atenția marelui public asupra calității, abordării subiectelor și unicitatății filmelor realizate de regizori femei.

Filmul, în România şi nu numai, este deseori perceput drept o artă preponderent abordată de bărbaţi. În România, conform datelor disponibile în Registrul Cinematografiei, doar 7 regizoare au realizat lungmetraje de ficțiune în ultimii 20 ani, iar ponderea în totalul producţiilor de film din ultimii 20 ani este de circa 6%.

Acestă manifestare apare într-un moment în care la nivel european se înregistrează o preocupare pentru egalitatea de şanse şi prin ea se dorește promovarea unei viziuni suplimentare feminine în peisajul cinematografic românesc. Viziunea artistică a femeilor regizoare reprezintă o altă percepţie a lumii, fără de care arta ar fi mai săracă.

Foto: Zilele Femeii Cineast, Lost Persons Area – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.