Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-filmului-romanesc-la-tiff/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va fi răsplătit cu proiecţii speciale, concerte şi întâlniri cu invitaţii TIFF. Astăzi, 3 iunie, este Ziua Maghiară, iar joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 şi 6 iunie, cu 31 de producţii.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2015

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC

Pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic  are loc proiecția de gală a filmului Proba de microfon (1980), în prezența regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF.

Apoi, de la 21.45, în Piața Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara.

Astăzi începe competiția de scurtmetraje românești, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 și 22.30. Sute de reprezentanți ai industriei de film din România sunt așteptați la Cluj pentru ZilelTIFF e Filmului Românesc.

Vor avea premiera națională la Cluj, în prezența realizatorilor, filmele București NonStop (r. Dan Chișu),  Lumea e a mea (r.Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Stația Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei).

Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenților, o proiecție specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.

ZIUA MAGHIARĂ

Ziua maghiară aduce invitați renumiți și șase filme în premieră, pe 3 iunie. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall. Proiecția în prezența regizorului va avea loc de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic.

Isaach de Bankolé, actor favorit al lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Miraj / Mirage – ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților.

Două concerte au loc cu ocazia acestei zile: după ora 21.00, la Casa Tranzit, artistul Tibor Szemző va prezenta un concert multimedia, acompaniat vizual de filmele sale experimentale. De la 22.45, la Casa TIFF, vor veni cei de la sZempöl Offchestra, cu melanjul lor balkan-teatro-disco.

Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunió, Hungarian National Film Fund și Institutul Balassi din București.TIFF

ZIUA HBO

Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale românești, ca multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Producția americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție maraton. Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecție specială, în premieră în România.

Foto: TIFF – Nicu Cherciu, tiff.ro

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.