Începe Berlinala 2019. Fatih Akin, Andie MacDowell şi Wim Wenders, printre invitaţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-berlinala-2019-fatih-akin-andie-macdowell-si-wim-wenders-printre-invitati/

Mâine (joi), începe, la Berlinale Palast, Festivalului de Film de la Berlin.Eevenimentul va fi deschis de actriţa Juliette Binoche, preşedinta juriului internaţional de anul acesta, Monika Grütters, ministrul german al Culturii, Michael Müller, primarul Berlinului si Dieter Kosslick, directorului Berlinalei. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 – 17 februarie.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2019

Ceremonia de deschidere va fi găzduită şi anul acesta de Anke Engelke şi va fi transmisă live pe berlinale.de, de la ora locală 19.30.

Alături de Binoche vor sta criticul şi scriitorul Justin Chang (SUA), actriţa Sandra Hüller (Germania), regizorul Sebastián Lelio (Chile), curatorul Rajendra Roy (SUA) şi regizoarea, actriţa şi producătoarea Trudie Styler (Marea Britanie).

Juriul internaţional va decide câştigătorii Ursului de Aur şi Urşilor de Argint dintre cele 17 filme incluse în competiţia de anul acesta.

Filmul care va deschide festivalul este „The Kindness of Strangers” al lui Lone Scherfig, prezentat în premieră mondială. Regizoarea şi echipa filmului ei, din care fac parte Zoe Kazan, Tahar Rahim, Andrea Riseborough, Bill Nighy, Caleb Landry Jones, David Dencik, Nicolaj Kopernikus şi Esben Smed Jensen, îl vor prezenta la Berlinale Palast.

Pe covorul roşu sunt aşteptaţi şi membrii celorlalte jurii, dar şi politicieni germani şi străini, între care ministrul german de Externe, Heiko Maas, şi cel norvegian al Culturii, Trine Skei Grande.

Între invitaţii galei se numără Fatih Akin, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Alexandra Maria Lara, Andie MacDowell, Wim Wenders, Johanna Wokalek şi Hanns Zischler.

România va fi prezentă în festival cu „Monştri./ Monsters.”, lungmetrajul de debut al lui Marius Olteanu, care va avea premiera mondială în secţiunea Forum, unde au fost selectate în total 39 de filme. Producţia românească va concura şi pentru premiul ce va fi acordat celui mai bun lungmetraj de debut.

Actriţa britanică Charlotte Rampling va primi Ursul de Aur onorific la Berlinală, unde îi va fi dedicată o retrospectivă alcătuită din zece pelicule.

Câştigătorii Berlinalei 2019 vor fi anunţaţi pe 16 februarie.

Foto: Berlinala – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.