Începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cea-de-a-66-editie-a-festivalului-de-la-cannes-cu-cristian-mungiu-in-juriu/

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte şi Cristian Mungiu, este producătorul şi regizorul Steven Spielberg

Un articol de Andrada Văsii|14 mai 2013

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte și Cristian Mungiu, este producătorul și regizorul Steven Spielberg.

Printre filmele selecționate la Festivalul de la Cannes se numără și scurtmetrajul lui Radu Jude, „O umbră de nor“. Pelicula prezintă povestea unui preot care este chemat, într-o zi toridă, la căpătâiul unei muribunde, pentru a spune o rugăciune. Radu Jude a povestit pentru Ziarul Metropolis cum regizorul de teatru Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în filmul său.

Din distribuția scurtmetrajului „O umbră de nor“ mai fac parte Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Silviu Mircescu. Producătorul este Ada Solomon. Imaginea filmului a fost realizată de către Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu.

„O umbră de nor“ a fost selecționat în cadrul secțiunii „Quinzaine des Réalisateurs“. Aceasta este o secțiune specială a festivalului, dedicată expunerii verietății din cinematografie.

Cel de-al doilea film românesc selecționat

Filmul lui Tudor Cristian Jurgiu „În acvariu/In the fishbowl“ a fost selecționat să concureze la secțiunea „Cinéfondation“, alături de alte 17 producții. Filmul prezintă povestea unui cuplu, George și Cristina,  care încearcă să se despartă, dar nu reușesc.

Înainte de „În acvariu“, Tudor Cristian Jurgiu a mai regizat filmul „Nunta lui Oli“, câștigător al premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj“ la Festivalul de Film de la Leeds. Pelicula a fost produsă de către Libra Film.

Cristian Mungiu – membru al juriului

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu, câștigător la Cannes în 2012 al premiului pentru „cel mai bun scenariu“ şi al trofeului Palme d’Or din 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ face parte în acest an din juriul oficial al festivalului.

Alături de Cristian Mungiu, vor mai juriza: actrița australiană Nicole Kidman, actorul austriac Cristoph Waltz, actorul și regizorul francez Daniel Auteuil, actrița Vidya Balan, regizoarea japoneză Naomi Kawase, regizoarea britanică Lynne Ramsay și regizorul taiwanez Ang Lee.

Pentru a doua oară în istoria festivalului- un film 3D

„Marele Gatsby“ va inaugura Festivalul de la Cannes, rulând în afara competiției. Regizată de Baz Luhrmann, pelicula este o adaptare a faimosului roman scris de către Francis Scott Fitzgerald. Personajul lui Jay Gatsby este interpretat de Leonardo DiCaprio, iar vocea naratorului îi aparține lui Tobey Maguire.

Aceasta este cea de-a doua participare a lui Leonard DiCaprio la Festivalul de la Cannes, în 2007 actorul fiind prezent cu filmul „The 11th Hour“.

Filmul „Marele Gatsby“ va rula în 3D, pentru a doua oară în istoria Festivalului de la Cannes, primul film proiectat astfel fiind „Up“, al lui Pete Docter, în 2009.

100 de ani de cinematografie indiană

Ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes va sărbători 100 de ani de cinematografie indiană, prin prezentarea unui proiect-colaj, „Bombay Talkies“. Acesta este un film realizat din patru scurtmetraje care vorbesc despre impactul pe care îl are cinematografia indiană în viața de zi cu zi a spectatorilor.

Foto credit: pagina oficială a Festivalului de Film de la Cannes

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.