Festivalul Cinepolitica: proiecţii la cinema Studio şi la sala Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-competitia-cinepolitica/

Astăzi, de la ora 18, la cinema Studio, competiţia Cinepolitica debutează cu premiera naţională a unuia dintre documentarele nominalizate anul acesta la Oscar, „Cerberii”/ „The Gatekeepers”, o cutremurătoare confesiune a şase foşti conducători ai Shin Bet – agenţia de securitate internă a Israelului.

Un articol de Adina Scorţescu|3 aprilie 2013

Astăzi, de la ora 18, la cinema Studio, competiția Cinepolitica debutează cu premiera națională a unuia dintre documentarele nominalizate anul acesta la Oscar, „Cerberii”/ „The Gatekeepers”, o cutremurătoare confesiune a șase foști conducători ai Shin Bet – agenția de securitate internă a Israelului.

Aseară, Victor Rebengiuc a introdus ediția de anul acesta a festivalului și a prezentat juriul competiției, care va avea de ales, pentru Trofeul Cinepolitica, între opt filme.

De la ora 20, tot la cinema Studio, filmul propus de Polonia în cursă la Oscar, „80 de milioane”/ „80 milionow”, de Waldemar Krzystek, rulează în premieră în România. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de activişti ai Solidarităţii, urmăriți de Securitate, organizeză o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului, înainte ca acesta să fie blocat. Despre filmări și despre întâmplările reale care stau la baza filmului va povesti actorul Maciej Makowski, invitat special al Cinepolitica. Filmul va fi reluat joi, de la 14, la cinema Studio.

Tot astăzi încep proiecțiile la cinema Elvira Popescu, cu cele două titluri din programul special Drumul libertății: de la ora 18 -„Ilegal” (r. Olivier Masset-Depasse), propunerea Belgiei la Oscar pe 2010, drama unei mame rusoaice și a fiului ei, emigrați în Occident; de la 2 – „Noaptea fără lună”, povestea unor albanezi care încearcă să fugă peste hotare, regizată de Artan Minarolli, membru al juriului competiției.

Joi, la cinema Elvira Popescu, se va vorbi despre rolul papalității în societatea contemporană și despre alegerea noului Papă. Dezbaterea, la care vor participa Michel Kubler, fostul redactor-șef pe probleme religioase al publicaţiei „La Croix”, și Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, va avea loc după proiecția documentarului „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet, care începe la ora 19.

Programul complet poate fi consultat online. Biletele s-au pus în vânzare la cinematografele Studio și Elvira Popescu, la prețul de 10 lei. La Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei.

 Foto: Ionuț Dobre

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.