Începe Divan Film Festival: filme, teatru, concerte și demonstrații culinare
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-divan-film-festival-filme-teatru-concerte-si-demonstratii-culinare/

Vineri, 18 august, în Craiova, începe cea de-a opta ediţie a Divan Film Festival, singurul festival dedicat filmelor, muzicii şi artei culinare balcanice. În programul festivalului se regăsesc 18 filme de lungmetraj, 20 de scurtmetraje, o piesă de teatru, concerte şi demonstraţii culinare.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2017

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este Burek/ Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos. Proiecția filmului va fi precedată de concertul celebrei trupe de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, Mahala Rai Banda.

Alte două evenimente muzicale completează programul festivalului: Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni cu o bogată experiență solistică, camerală și orchestrală, va concerta luni, 21 august, iar deja tradiționalul concert IMPEX, trupă cunoscută drept importatoare și exportatoare de sunete muzicale din diferite universuri (rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană, manele), va avea loc miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate.

Parteneriatul cu festivalul de teatru Ideo Ideis continuă și anul acesta cu un spectacol al trupei Playhood, format din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari. Astfel, sâmbătă, 19 august, de la ora 20.00, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova (Sala Studio), se va juca “Home”, povestea unor adolescenţi dintr-un centru de reeducare pentru minori. Închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să urmeze o mulțime de reguli, aceștia sunt convinși de „băiatul nou” să evadeze. “Home” este despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu asta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

Nici demonstrațiile culinare nu lipsesc din programul acestei ediții. Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului este Mircea Groza, care face adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică, arătându-ne cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică, graţie descoperirilor arheologice. Mircea Groza revine la Port Cetate luni, 21 august, pentru un show culinar de zile mari.

Marți, 22 august, schimbăm meniul balcanic cu unul spaniol grație lui Alejandro Barrachina Domenech: burtă de vită a la Madrid, tortilla española, paella valenciana, caracatiță “A Feira” din Galicia, roșii varietate roz din Barbastro cu ulei din măsline extra virgin și sare de mare grosieră.

Nicu Dumitru reprezintă la Divan Film Festival anul acesta bucătăria tradițională țigănească și ne aduce ștevie împletită ursărească și sax aj mas (varză cu carne). Le degustăm miercuri, 23 august. Tot miercuri, 23 august, de la ora 21.30, va avea loc și proiecția aniversară a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner, şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo. Proiecția are loc la 20 de ani de la premieră și se va întâmpla în prezența actriței principale, Rona Hartner.

Pentru mai multe detalii accesați programul Divan Film Festival.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.

Foto sus: Burek/ Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru/SUA, 2016)

Citiţi şi:
24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.