Începe eXplore festival, ediția #15
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-explore-festival-editia-15/

Ediţia #15 a eXplore festival – Bucharest International Dance and Performace festival se va desfăşura anul acesta între 16 şi 25 octombrie la Muzeul Naţional al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului Bucureşti: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival şi WASP Working Art Space and Production dar şi on-air, pe Radio Guerrilla.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2020

„De 15 ani vă invităm să explorăm împreună un alt fel de-a fi și de-a face. Anul acesta argumentele ne-au luat-o înaintea invitației, iar „împreună”este poate ceea ce am descoperit că putem pierde sau nu, în funcție de acțiunile noastre.

Fie că ne raportăm la istorie pentru a căuta inspirație sau pur și simplu pentru a ne cunoaște mai bine, fie că privim spre viitor pentru a înțelege și căuta soluții, prezentul ne provoacă întotdeauna cel mai bine să explorăm noi versiuni ale modului în care producem și prezentăm. Nici o altă perioadă din ultimii 15 ani nu ne-a provocat mai mult!

Relațiile se construiesc în timp, cu răbdare, atenție și grijă. Relațiile artistice se consumă în spațiu și timp. Când acestea devin relative, grija înseamnă distanțare, spațiul devine virtual, iar timpul înseamnă așteptare, realizăm poate mai clar ca oricând că arta înseamnă în primul rând atenție și grijă față de oameni și spațiul pe care îl avem și-l construim în jur.

eXplore festival #15 propune publicului o serie de incursiuni-eseu asupra relației dintre mișcare, spațiu și timp, din perspectiva unui dialog între corp-imagine-sunet.

Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru a experimenta noi moduri de existență artistică, reală, autentică? Ce alt moment mai bun decât cel de acum pentru a fi (și altfel) împreună?”, se întreabă Andreea Căpitănescu, director artistic.

Program:

Vineri // 16.10.2020 // 18:30 – 20:00 // Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

  • ABIS: proiecție de film și discuții

Filmul documentar „Abis” de Matei Bejenaru (RO, 2019, video-art, 24’) explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii ’50-’60.

Discuție moderată de Ion Bogdan Lefter, cu Matei Bejenaru, Adina Cezar, Liana Tugearu și Ioan Tugearu, precedată de proiecția filmului documentar.

Sâmbătă // 17.10.2020 // 14:30 – 16:30 // Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

  • DUET-C ELIADE de Roel Heremans (Belgia)

Performance participativ.

Acțiune continuă pentru grupuri de 2, 4, 6 sau 8 persoane simultan

RO / EN, 12’30”

sâmbătă // 17.10.2020 // 17:00 // Muzeul Național al Literaturii Române

  • EMBER / Judith State, István Téglás și Radu Dumitriu

Performance instalație, work in progress

sâmbătă // 17.10.2020 // 19:30 – 21:30 // WASP Working Art Space and Production

instalații performative, video instalații*

  • REENACTMENT FRANCESCA WOODMAN / Diana Spiridon / performance
  • I COULD NO LONGER PLAY / Georgeta Corca, performance video
  • FACELESS / Flavia Giurgiu / performance instalație
  • 50s SAU SOFT DESPAIR / Aurora Király / instalație laborator
  • NEVERMIND THE BIG PICTURE / Ilinca Hărnuț, video instalație performativă
  • UNWEAVING STEREOTYPES / Denise Lobonț / instalație multimedia
  • PERFORMANCE SITUATION ROOM / instalație performativă AR dezvoltată de Augmented Space Agency și Asociația 4Culture. Coregrafie și interpretare: Ilinca Hărnuț, Diana Spiridon, Vlad Benescu, Flavia Giurgiu, Georgeta Corca

Curator: Andreea Căpitănescu

Duminică // 18.10.2020 /  18:30 – 20:30 //  WASP Working Art Space and Production

Instalații performative, video instalații*

  • PLOAIE FĂRĂ NORI / Cătălin Crețu și Iosif Király / Performance colaborativ
  • 50s SAU SOFT DESPAIR / Aurora Király / instalație laborator
  • NEVERMIND THE BIG PICTURE / Ilinca Hărnuț, video instalație performativă
  • UNWEAVING STEREOTYPES / Denise Lobonț / instalație multimedia
  • PERFORMANCE SITUATION ROOM / instalație performativă AR dezvoltată de Augmented Space Agency și Asociația 4Culture. Coregrafie și interpretare: Ilinca Hărnuț, Diana Spiridon, Vlad Benescu, Flavia Giurgiu, Georgeta Corca

Curator: Andreea Căpitănescu

luni, 19.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Dialog cu Manuel Pelmuș (Romania/Norvegia)

joi, 22.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Dialog și video-prezentare cu Roel Heremans (Belgia)

joi, 22.10.2020 // vineri, 23.10.2020 // sâmbătă, 24.10.2020 // Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Theodor Aman, Palatul Suţu // on air Radio Guerrilla

  • FĂRĂ TITLU (2020) – Expoziție Colectivă

de Manuel Pelmuș

cu: Rolando Matsangos, Diana Spiridon, Cristina Toma

expoziție colectivă, acțiune continuă (ro)

vineri, 23.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Discuție cu Ilinca Păun Constantinescu & Micheline Dufert

vineri, 23.10.2020 // 19:00 // online // eXplore festival

  • M(OTHERS) de Eszter Salamon / performance

urmat de dialog între Eszter Salamon și Andreea Căpitănescu

duminică, 25.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Zoom in/out // lucrări video-art (premieră)

urmat de dialog între Emil Ivănescu, curator Anuala de Arhitectură București, președinte OAR București și Andreea Căpitănescu, director artistic eXplore festival

* instalații deschise spre vizitare între 19 – 25.10.2020 orele 15:00 – 19:00, la WASP Working Art Space and Production, cu programare la email: [email protected].

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.