Începe FEST- FDR 2019!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-fest-fdr-2019/

Duminică, 3 noiembrie, începe o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti. 

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2019

Organizat de Teatrul Național și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria și Consiliul Local Timișoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naționale în identitatea ei distinctă și, totodată, coerentă în plan european.

În cifre, FEST-FDR2019 înseamnă 9 zile de festival, 21 de spectacole, 4 scene, 250 de artiști, 4 lansări de carte și 2 dezbateri. Dar dincolo de cifre, FEST-FDR 2019 înseamnă mult mai mult: „Despre familie, libertate, etică, tandrețe, lașitate, indiferență, responsabilitate, credință, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciună, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalți, despre Sens și Umanitate la 30 de ani după ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele ediției 2019 a FEST-FDR”, precizează Ada Hausvater, managerul Teatrului Național, în cuvântul de deschidere din caietul program al festivalului.

FEST-FDR2019 are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Național, iubitorilor de teatru, tuturor celor care vor să trăiască împreună experiențe și emoții pozitive, tuturor celor care vor să-și pună întrebări, și speră să descopere posibile răspunsuri, să transforme ceva în ei și, de ce nu, în ceea ce îi înconjoară.

După evenimentul de deschidere, programat duminică, 3 noiembrie, ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național prima zi a festivalului debutează în forță cu Pansion Eden, un spectacol al deja celebrului teatru croat ZKM. Un spectacol marca Arpád Schilling, Pansion Eden pune în discuție teme extrem de puternice și, fără doar și poate, extrem de actuale, ale societății contemporane, plecând de la un caz real, care, din nefericire, s-a întâmplat din nou cu puțin timp în urmă când, într-un camion, au pierit mai mulți oameni, imigranți clandestini. Celebrul regizor maghiar Arpád Schilling este promotor al unui teatru profund angajat din punct de vedere social, ceea ce l-a pus, nu o dată, pe lista pericolelor potențiale pentru puterea politică. Spectacolele lui Schilling sunt expresia unui activism cultural, social și politic asumat. Spectacolul începe la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național.

Tot duminică, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul Național din Timișoara prezintă premiera festivalului: Sunt o babă comunistă (foto sus), un scenariu de Călin Ciobotari după romanul lui Dan Lungu. O comedie plină de energie, spectacolul semnat de regizoarea Antonella Cornici pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi și oferă, dincolo de umor, de muzică și de lumină, un moment de reflecție și de reală comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizează relațiile dintre oameni, chiar între membrii aceleiași familii.

Luni, 4 noiembrie, în Sala Teatrului German de la ora 17, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă spectacolul Ilegitim de Adrian Sitaru, un spectacol care propune un alt fel de drum inițiatic. Astfel, spectacolul spune povestea unei familii dezintegrate, confuze, lipsite de prezența mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăți și fiecare are dreptatea lui. Ieșirea din această adevărată capcană existențială ar putea fi tocmai iubirea necondiționată.

Ilegitim

De la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național are loc un eveniment de neratat. Pe unde umblă copilu’ ăsta? este un spectacol cu și despre MC, cu Bean, Afo, Motanu’, Pietonu’, Power pe Vinil, Tibal & Chinezu, Breloc MC, Radu Pieloiu, gAZAh, Rafa și Gemini Jaxx (un MC din Timișoara, câștigător al unui casting public susținut de Bean și Afo). Împreună vor construi, în cadrul Atelierului Identitate, un spectacol rezultat dintr-o serie de întâlniri publice despre fenomenul freestyle. Bean, coordonatorul proiectului, alături de Afo, punctează: „Battle MC este fenomenul acesta în care oamenii vin cu mintea la ei fără versuri de acasă și improvizează . În același timp se găsește slăbiciunea adversarului, pe care se speculează și, la un moment dat, acest battle are un câștigător. Procesul poate genera senzații interesante, care depășesc cumva limita unui concert hip hop clasic. Cam de aici a venit ideea … E păcat să nu se pună în scenă așa ceva, să vadă și alte generații ce se întâmplă… pe unde umblă copiii lor”.

Atelierul Identitate este un proiect cultural conceput și realizat de Teatrul Național din Timișoara. Proiect în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Ziua de luni se încheie într-o notă diferită, cu un spectacol în care emoția este personajul principal. Astfel, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă spectacolul Despre tandrețe de Matei Vișniec, în regia lui Felix Alexa. Acestor două importante nume ale teatrului românesc li se adaugă și cele ale unei distribuții excepționale, care îi reunește pe celebrii Catrinel Dumitrescu și Șerban Pavlu, cărora li se alătură nu mai puțin talentații actori Ada Galeș, Ștefan Iancu și Sandra Ducuță.

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.