Concursul Internațional de Arte Plastice „Martha Bibescu” și-a desemnat laureații
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-international-de-arte-plastice-martha-bibescu-si-a-desemnat-laureatii/

Ana Maria Cosma şi István Tusai au obţinut Premiile I la Concursul Internaţional de Arte plastice „Martha Bibescu” – ediţia a IV a.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2023

La cea de-a patra ediție organizată de Asociatia Pro Valores și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu sprijinul Pictor Shop, s-a înregistrat un record de participare, înscriindu-se 108 concurenți cu vârste între 11 și 91 de ani, din Italia, Belgia, Israel, Republica Moldova și România.

Un juriu alcătuit din trei nume importante ale artelor vizuale: pictorul Gheorghe Dican, pictorul Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România și pictorul Mircea Corcodel – vicepreședinte al Asociației Pictorilor Acuareliști, s-a dovedid deosebit de exigent, dar și de obiectiv.

La cele două categorii de vârstă au obținut premii I Ana Maria Cosma și István Tusai.

Ana Maria Cosma, autoarea lucrării „Apus sângeriu” (foto), are 16 ani, este elevă a Colegiului de Arta „Carmen Sylva” din Ploiești, este discipolă a pictoriței Camelia Profirescu, iar până în prezent a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.

István Tusai – semnatarul lucrării „Dragă bunică” – are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și s-a perfecționat în cadrul Academiei de artă din Florența.

La acestă competiție au mai atras atenția juriului: Neculai Robert Constantin – 12 ani, din București, Andreea Susarenco (Republica Moldova) – 18 ani, Gabriel Smarandache – 20 de ani, din satul Soreni (jud. Dolj) și Cosmin Caraman -22 de ani, din Galați, care au obținut Premiul al II lea; Premiul III au primit: Anastasia Craevscaia (Republica Moldova) – 14 ani, Alexandra Terțea – 16 ani, din Plopeni, Cristiana Tărbuc – 24 de ani, din Galați și Lia Ungureanu (Republica Moldova) – 19 ani. Au mai fost acordate patru mențiuni: Chiara Bracci –16 ani, din Satu Mare, Xenia Bohan (Republica Moldova) – 14 ani, Daniela Costin (Republica Moldova) – 19 ani și Nadia Negru – 44 de ani, din București, iar Eduard Andrei Simion – 27 ani, din București, a primit Premiul Special al Juriului.

Rezultatele complete și fotografiile creațiilor premiate le găsiți online.

Lucrările artiștilor menționați vor fi expuse în casa prințesei Martha Bibescu, în spațiile încărcate de frumos și de istorie ale Palatului Mogoșoaia. Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în cadrul Festivalului Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii, sâmbătă, 27 mai, ora 13.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.