Concursul Internațional de Arte Plastice „Martha Bibescu” și-a desemnat laureații
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-international-de-arte-plastice-martha-bibescu-si-a-desemnat-laureatii/

Ana Maria Cosma şi István Tusai au obţinut Premiile I la Concursul Internaţional de Arte plastice „Martha Bibescu” – ediţia a IV a.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2023

La cea de-a patra ediție organizată de Asociatia Pro Valores și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu sprijinul Pictor Shop, s-a înregistrat un record de participare, înscriindu-se 108 concurenți cu vârste între 11 și 91 de ani, din Italia, Belgia, Israel, Republica Moldova și România.

Un juriu alcătuit din trei nume importante ale artelor vizuale: pictorul Gheorghe Dican, pictorul Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România și pictorul Mircea Corcodel – vicepreședinte al Asociației Pictorilor Acuareliști, s-a dovedid deosebit de exigent, dar și de obiectiv.

La cele două categorii de vârstă au obținut premii I Ana Maria Cosma și István Tusai.

Ana Maria Cosma, autoarea lucrării „Apus sângeriu” (foto), are 16 ani, este elevă a Colegiului de Arta „Carmen Sylva” din Ploiești, este discipolă a pictoriței Camelia Profirescu, iar până în prezent a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.

István Tusai – semnatarul lucrării „Dragă bunică” – are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și s-a perfecționat în cadrul Academiei de artă din Florența.

La acestă competiție au mai atras atenția juriului: Neculai Robert Constantin – 12 ani, din București, Andreea Susarenco (Republica Moldova) – 18 ani, Gabriel Smarandache – 20 de ani, din satul Soreni (jud. Dolj) și Cosmin Caraman -22 de ani, din Galați, care au obținut Premiul al II lea; Premiul III au primit: Anastasia Craevscaia (Republica Moldova) – 14 ani, Alexandra Terțea – 16 ani, din Plopeni, Cristiana Tărbuc – 24 de ani, din Galați și Lia Ungureanu (Republica Moldova) – 19 ani. Au mai fost acordate patru mențiuni: Chiara Bracci –16 ani, din Satu Mare, Xenia Bohan (Republica Moldova) – 14 ani, Daniela Costin (Republica Moldova) – 19 ani și Nadia Negru – 44 de ani, din București, iar Eduard Andrei Simion – 27 ani, din București, a primit Premiul Special al Juriului.

Rezultatele complete și fotografiile creațiilor premiate le găsiți online.

Lucrările artiștilor menționați vor fi expuse în casa prințesei Martha Bibescu, în spațiile încărcate de frumos și de istorie ale Palatului Mogoșoaia. Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în cadrul Festivalului Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii, sâmbătă, 27 mai, ora 13.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.