Primul sezon cultural de la Casa la Miţa Biciclista Stabiliment Creativ începe joi, 18 mai, cu o intervenţie semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii, cu expoziţia „Frumuseţea unui Oraş” de la Pavillon de l’Arsenal, Paris şi cu un concert de jazz-swing cu Nicolle Rochelle 5tet.
Un articol de Petre Ivan|17 mai 2023
Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC) îmbogățește viața Bucureștiului cu un proiect inovator inițiat de ARCEN, pentru a crea un spațiu de siguranță cultural și social, menit să contribuie la reclădirea stimei de sine a orașului, bucureștean cu bucureștean și comunitate cu comunitate, prin intervenții pe trei paliere: cultură, ospitalitate și civism.
Activitatea de la Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ este programată să înceapă în acest nou concept, pe parcursul anului 2023, în mai multe etape. Primul sezon cultural începe pentru publicul larg de joi, 18 mai, cu expoziția „Frumusețea unui Oraș” de la Pavillon de l’Arsenal, Paris, cu un concert de jazz-swing cu Nicolle Rochelle 5tet, precum și cu o intervenție semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii, care poate fi admirată din spațiul public până în septembrie.
Accesul publicului la expoziție și la evenimentele conexe acesteia (conferințe, expo-party-uri, concerte și recitaluri, reprezentații artistice) se va face pe bază de bilete, achiziționate prin www.iabilet.ro, de la acest link.
Braseria se va deschide în septembrie, iar cinematograful este programat să înceapă activitatea în ultimul trimestru al anului. O librărie specializată în carte dedicată orașului și vieții urbane a fost deschisă la parterul Casei.
Primul Sezon Cultural LMBSC a fost inaugurat oficial astăzi, 17 mai, în salonul de evenimente al Casei, cu o dezbatere în jurul temei centrale a proiectului – „Cum putem reclădi stima de sine a Bucureștiului?” – la care au participat Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE; Marion Waller, Directoarea Pavillon de l’Arsenal; Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților România; Eliza Yokina, arhitectă; Dan Perjovschi, artist; Edmond Niculușcă, președinte ARCEN; Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN.
Mă asociez cu drag cu orice întreprindere culturală care conține în conceptul ei ideea de activism. Și îmi face mare plăcere să particip la acest exercițiu de aprofundare, de cunoaștere a acestui oraș alcătuit din mii de orașe, care nu e tocmai un bal, ci e mai mult o <cafteală>, care cere de la tine o implicare totală, inclusiv fizică. (Dan Perjovschi)
Expoziția „Frumusețea unui oraș”, care poate fi vizitată până pe 2 iulie 2023, este rezultatul unui proces de cercetare și de consultare publică, desfășurat la inițiativa Consiliului Municipal al Parisului, timp de doi ani, pentru a explora noțiunea de frumusețe în arhitectură și planificare urbană. Este împărțită în șapte unități tematice: situl (pentru Paris: Sena); morfologia ca echilibru între compoziția urbană și patrimoniul popular, între vechiul și noul Paris; peisajul pietonului care marchează viața noastră de zi cu zi, de la trotuare la piețe, de la străzi la spații comune; arhitecturile, scările lor în funcție de legislațiile succesive; expresia externalităților, toate acele servicii pe care nu vrem să le vedem, dar care fac viața urbană posibilă; locul celor vii, care trebuie redefinit în lumina crizei de mediu; ospitalitatea, care exprimă capacitatea orașului de a primi și de a proteja, dar și de a permite fiecăruia să se recunoască.
Bucureștenii vor putea descoperi expoziția integrată în diferitele spații recent reamenajate ale Casei La Mița Biciclista, experimentând astfel multiplele posibilități pe care aceasta le oferă – spații istorice, cu vechile saloane ale Miței, spații intime, și spații moderne. Fiecare spațiu va rezona cu unul dintre conținuturile expoziției – patrimoniu, experiment, geografie intimă.
Expoziția despre București a fost realizată cu sprijinul mai multor artiști: Roman Tolici, Nicolae Comănescu, Zoltan Bela, Mugur Grosu, Dumitru Gorzo, Irina Neacșu și fotografi: Alex Gâlmeanu, Andrei Bîrsan, Andrei Pandele, Ștefan Tuchilă, Ana Vasile, Cristian Malide și Alberto Groșescu.
Proiectul semnat de Dan Perjovschi a avut ca scop transformarea vitrinelor viitoarei braserii într-un spațiu de dialog între public – cetățenii care trec prin vecinătatea Casei – și privat – spațiul din interiorul Casei.
Vizitarea expoziției și, implicit, a Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare săptămână, de joi până duminică, potrivit programului de mai jos:
În perioada 19 mai – 2 iulie 2023:
Joi: 16.00-22.00
Vineri: 16.00-24.00
Sâmbătă: 12.00-22.00
Duminică: 12.00-22.00
Prețurile biletelor variază în funcție de categorii și de evenimente, după cum urmează:
• Acces general expoziție: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
• Acces conferințe: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
• Ateliere de imaginație urbană: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
• Vizite ghidate: 50 lei
• ExpoParty: 30 lei
În mod excepțional, în prima zi de expoziție, care include și accesul la concert, prețul biletului va fi 150 lei.
Foto: Cristi Mertic, Alex Damian