Începe Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-dramaturgiei-romanesti-contemporane/

A doua ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti Contemporane (5-11 noiembrie) reuneşte 12 spectacole din 9 teatre din Bucureşti şi din ţară: Teatrul de Comedie,  Teatrul ACT, Teatrul Mic (cu premiera oficială a spectacolului Scrisori de pe front în regia lui Vlad Massaci), Teatrul Nottara, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Craiova), Teatrul „Sică Alexandrescu” (Braşov), Teatrul Municipal „Matei Vişniec” (Suceava), Teatrul „Tudor Vianu” (Giurgiu) şi nu în ultimul rând spectacolele Teatrului Dramaturgilor Români.

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2018

Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români organizează în perioada 5-11 noiembrie 2018 Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane, ediția II.

La Festival participă spectacole cu piese românești contemporane ale unor teatre profesioniste naționale, municipale sau companii teatrale private.

Spectacolele care au avut premiera în stagiunea 2017-2018 vor intra în secțiunea concurs, juriul din această ediție fiind alcătuit din: George Mihăiță, Horia Gârbea, Ioan Cristescu, Radu Herjeu, Carmen Dominte. Premiile se vor acorda pentru: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță.

În ediția de anul acesta a Festivalului, Teatrul Dramaturgilor Români propune publicului două evenimente culturale surprinzătoare: Conferința „100 de ani de teatru românesc” moderată de directorul Muzeului Național al Literaturii Române, domnul Ioan Cristescu și concertul de lansare „Theatre Music Collection – Memorabilia” susținut de Alifantis & FragileBand.

În cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane există și secțiunea dramaturgie. Tema pentru competiție a fost Povești de dragoste iar juriul pentru această secțiune (Lucia Verona, Horia Gârbea, Ioan Cristescu) va alege cea mai bună piesă care va fi premiată în cadrul Galei din 11 noiembrie 2018, ora 19.00.

Foto: Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane – facebook

28
/10
/15

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Nottara continuă seria spectacolelor-lectură din cadrul programului ,,Spectacolul începe cu o lectură,” program cultural asumat prin proiectul de management al directorului teatrului. Ediţiile anterioare au impus două texte care s-au concretizat în producţii teatrale: Fazanul de Georges Feydeau, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, şi Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee și mențiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 și 18 noiembrie, în cadrul secțiunii competiționale Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Biletele și abonamentele pentru Kinodiseea au fost puse în vânzare.

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În clarobscur și acorduri de muzică clasică, în decorul format din niște scaune, o măsuță, un pian și un sfeșnic cu o lumânare, și-a început Ion Caramitru conferința „Fals proiect de doctorat”, în Sala Media a Teatrului Național din București - un fel de atelier de rostire a poeziei. A fost prima conferință din cadrul Festivalului Național de Teatru – ediția a 25-a.

27
/10
/15

Cum urci scările spre sala Studio, de la etajul întâi al Teatrului Național din București, pe pereți atârnă niște tablouri fără rame, doar cu titlul scris în partea de jos. Pe un fond alb, la o simplă privire vezi puncte, cercuri, linii. Sunt niște semne ce se încheagă într-o figură pe care o recunoști, pentru că e de notorietate. Sunt „graficaturile” lui Horațiu Mălăele.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.