Începe KINOdiseea pe marile ecrane în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-kinodiseea-pe-marile-ecrane-in-aer-liber/

A 12-a ediţie KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în Bucureşti, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, şi aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Evenimentul  aduce și filme și animații clasice create de studiourile Disney și Pixar, cât și scurtmetraje pentru toate grupele de vârstă, completate de ateliere de film (animație stop motion, storytelling). Anul acesta, proiecțiile au loc în fiecare final de săptămână și se vor desfășura exclusiv în aer liber, la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, Grădina Muzeului Grigore Antipa, și Opera Comică pentru Copii – acoperiș, în condiții confortabile și sigure, respectând toate normele de distanțare fizică.

În perioada 25-27 septembrie și 8-11 octombrie, Competiția KINOdiseea Junior, care include șapte filme noi, din toată lumea, va putea fi urmărită la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, calupurile de scurtmetraje grupate de categorii de vârstă vor putea fi vizonate în Grădina Muzeului Grigore Antipa, iar producții clasice de la studiouri faimoase de animație își fac casă la Opera Comică pentru Copii, în aer liber pe acoperiș, cel puțin până la finalul lunii octombrie.

În programul de filme clasice vă veți întâlni cu producții de succes precum clasicul Marry Poppins (1964) cu Julie Andrews, Finding Nemo, How to Train Your Dragon, Inside Out și Song of the Sea.

Jackie and Oopjen, filmul olandez în regia Annemariei van de Mond, care deschide Competiția KINOdiseea de anul acesta, este o comedie pentru întreaga familie care ne invită să ne plimbăm printre galeriile și operele de artă ale muzelui Rijksmuseum din Amsterdam. La închiderea programului pentru vizitatori, Jackie, fetița de 12 ani a unui custode, descoperă că unul dintre faimoasele tablouri ale lui Rembrandt se trezește la viață.  O prietenie puțin probabilă se leagă atunci când Oopjen (un personaj faimos din tabloul lui Rembrandt) o confundă pe Jackie cu sora ei de mult pierdută.

Anul acesta, în cadrul unui parteneriat inedit, KINOdiseea are bucuria să găzduiască, în premieră, filmele jurnalistice produse de adolescenți în cadrul proiectului Crescut Pe Muzică. Acesta și-a propus să găsească și să formeze 20 de tineri din familii de muzicieni de tradiție orală și dansatori, din diferite regiuni ale țării. Tinerii au participat timp de o lună la șase ateliere online de jurnalism (Delia Marinescu de la Scena9), fotografie (Andreea Câmpeanu), documentar (regizorul și producătorul Claudiu Mitcu), scriere creativă (Vera Ion de la Scrie Despre Tine), etnomuzicologie (Bogdan-Mihai Simion) și media literacy (Jurnalista Ioana Pelehatăi de la Scena 9). La atelierele ținute pe Zoom, participanții au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale jurnalistice. Scopul acestora este să afle istoria familiei sau comunității muzicale din care fac parte și să înțeleagă de ce este importat să păstreze tradiția și să o arate și altora. Proiectul este organizat de Asociația Acces Călărași și finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces Online.

Informațiile despre eveniment și programul vor fi disponibile în curând pe www.kinodiseea.ro, www.eventbook.ro și https://www.facebook.com/kinodiseea

Eveniment organizat de: Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).