Începe KINOdiseea pe marile ecrane în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-kinodiseea-pe-marile-ecrane-in-aer-liber/

A 12-a ediţie KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în Bucureşti, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, şi aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Evenimentul  aduce și filme și animații clasice create de studiourile Disney și Pixar, cât și scurtmetraje pentru toate grupele de vârstă, completate de ateliere de film (animație stop motion, storytelling). Anul acesta, proiecțiile au loc în fiecare final de săptămână și se vor desfășura exclusiv în aer liber, la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, Grădina Muzeului Grigore Antipa, și Opera Comică pentru Copii – acoperiș, în condiții confortabile și sigure, respectând toate normele de distanțare fizică.

În perioada 25-27 septembrie și 8-11 octombrie, Competiția KINOdiseea Junior, care include șapte filme noi, din toată lumea, va putea fi urmărită la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, calupurile de scurtmetraje grupate de categorii de vârstă vor putea fi vizonate în Grădina Muzeului Grigore Antipa, iar producții clasice de la studiouri faimoase de animație își fac casă la Opera Comică pentru Copii, în aer liber pe acoperiș, cel puțin până la finalul lunii octombrie.

În programul de filme clasice vă veți întâlni cu producții de succes precum clasicul Marry Poppins (1964) cu Julie Andrews, Finding Nemo, How to Train Your Dragon, Inside Out și Song of the Sea.

Jackie and Oopjen, filmul olandez în regia Annemariei van de Mond, care deschide Competiția KINOdiseea de anul acesta, este o comedie pentru întreaga familie care ne invită să ne plimbăm printre galeriile și operele de artă ale muzelui Rijksmuseum din Amsterdam. La închiderea programului pentru vizitatori, Jackie, fetița de 12 ani a unui custode, descoperă că unul dintre faimoasele tablouri ale lui Rembrandt se trezește la viață.  O prietenie puțin probabilă se leagă atunci când Oopjen (un personaj faimos din tabloul lui Rembrandt) o confundă pe Jackie cu sora ei de mult pierdută.

Anul acesta, în cadrul unui parteneriat inedit, KINOdiseea are bucuria să găzduiască, în premieră, filmele jurnalistice produse de adolescenți în cadrul proiectului Crescut Pe Muzică. Acesta și-a propus să găsească și să formeze 20 de tineri din familii de muzicieni de tradiție orală și dansatori, din diferite regiuni ale țării. Tinerii au participat timp de o lună la șase ateliere online de jurnalism (Delia Marinescu de la Scena9), fotografie (Andreea Câmpeanu), documentar (regizorul și producătorul Claudiu Mitcu), scriere creativă (Vera Ion de la Scrie Despre Tine), etnomuzicologie (Bogdan-Mihai Simion) și media literacy (Jurnalista Ioana Pelehatăi de la Scena 9). La atelierele ținute pe Zoom, participanții au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale jurnalistice. Scopul acestora este să afle istoria familiei sau comunității muzicale din care fac parte și să înțeleagă de ce este importat să păstreze tradiția și să o arate și altora. Proiectul este organizat de Asociația Acces Călărași și finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces Online.

Informațiile despre eveniment și programul vor fi disponibile în curând pe www.kinodiseea.ro, www.eventbook.ro și https://www.facebook.com/kinodiseea

Eveniment organizat de: Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.