Începe Les Films de Cannes a Bucarest. „Toni Erdmann” deschide evenimentul
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-toni-erdmann-deschide-evenimentul/

Comedia „Toni Erdmann”, de Maren Ade, va deschide oficia, în această seară (vineri, 14 octombrie), la CinemaPRO, cea de-a VII-a ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, festival ce se desfăşoară în perioada 14 – 23 octombrie

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2016

La deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest va lua parte și regizoarea Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecției. Comedia filmată aproape integral la București a câștigat Premiul criticii — FIPRESCI și va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017.

Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni și la „Everyone Else”/”Alle Anderen” (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în primul weekend al evenimentului este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecțiile filmelor lui Abbas Kiarostami.

În secțiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Gout de la cerise”/”Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) și „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins din viață în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Printre invitații speciali ai ediției din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest se mai află regizorul francez Alain Guiraudie, care își va prezenta noul film „Rester Vertical”, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu „Beyond the Mountains and the Hills”, și cineastul turc Mehmet Can Mertoglu, care va vorbi despre debutul „Album”, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique.

Sâmbătă este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri vor rula în premieră, într-o singură zi.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, și continuă cu „Fire at Sea” — regia Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin, și filmul laureat cu Palme d’Or, „I Daniel Blake” — regia Ken Loach.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes cu „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, va fi prezent duminică la proiecția filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în weekend, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes a Bucarest: „Demonlover”, „L’Heure d’ete”, „L’Eau froide”.

Renumitul regizor francez va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00, moderat de criticul de film Michal Oleszczyk (Rogerebert.com).

Un masterclass cu intrare liberă va susține și regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, de la ora 11,00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul weekend se află și „Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), „American Honey” (regia Andrea Arnold, Premiul Juriului), „Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină — Jaclyn Jose), „Elle” (regia Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, „Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, și pelicula „Și va fi…”.

Aceasta este o coproducție a studiourilor Buftea și a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile și proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecția de duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Olivier Assayas se va întâlni pe 20 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă a României, și cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, laureat pentru regie (ex aequo) la Cannes.

Assayas va susține și un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie.

În cadrul Focusului Olivier Assayas vor fi proiectate și trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: „L’Eau froide” (1994), thriller-ul high-tech „Demonlover” (2002) și „L’Heure d’été” (2008), cu Juliette Binoche.

Un horror psihologic și propunerile Franței, Spaniei și Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

O premieră în București va fi conferința „Managing Talents”, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema „Elvira Popescu”.

Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă.

Festivalul va avea anul acesta o ediție extinsă. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.