Începe Pelicam online, cel mai verde festival de film din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-pelicam-online-cel-mai-verde-festival-de-film-din-tara/

De vineri, 10 iulie, timp de zece zile, cele mai recente documentare de mediu, din 14 ţări, vor fi difuzate gratuit, în premieră naţională, pe online.pelicam.ro, în cadrul celei de-a 9-a ediţii Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată exclusiv online.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2020

Este primul an când festivalul nu va avea loc la Tulcea, așa cum era programat în fiecare vară.

Fiecare film din selecția festivalului va putea fi văzut o singură dată, în proiecție unică, la ora programată. Unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții cu realizatorii. Programul integral este disponibil pe site-ul oficial Pelicam: pelicam.ro, la secțiunea Festival 2020.

Întâlnirile Pelicam

În prima zi de festival, de la ora 12:30, publicul va avea ocazia să cunoască virtual o tânără activistă de mediu care a călătorit în peste 80 de țări și a trăit pe mare, pentru a răspândi mesaje despre importanța protejării mediului înconjurător, navigând pe oceane la bordul celebrelor nave Sea Sheperd și Rainbow Warrior: brazilianca Barbara Veiga, fotografă și realizatoare de filme.

Discuția, cu tema Seven Years on Seven Seas, va avea loc vineri, 10 iulie, de la ora 12:30 și va putea fi urmărită LIVE simultan pe pagina de facebook Pelicam și pe online.pelicam.ro. Interviul va fi moderat de Anca Iosif, reporter Decât o Revistă. Pentru cei care nu vor putea urmări live discuția, ea va rămâne înregistrată pe pagina de facebook Pelicam.

Deschiderea oficială

Seara, documentarul Prețul Paradisului, prezentat în premieră națională, va deschide oficial Festivalul Pelicam vineri, 10 iulie, de la ora 21:00. Oare chiar totul se poate cumpăra cu bani? Este întrebarea la care filmul încearcă să găsească un răspuns, urmărind povestea insulei Sark din Canalul Mânecii, unde comunitatea locală, apropiată naturii, se opune investițiilor a doi frați miliardari.

Competițiile festivalului

Programul Pelicam include două secțiuni competiționale: Competiția Internațională și Eastern Docs, dedicată documentarelor din Europa de Est și Centrală.

Animații, documentare scurte și ateliere online pentru copii și tineri

În cadrul Pelicam Junior, copiii și tinerii cu vârste între 7 – 14 ani vor putea afla mai multe despre ritmul naturii și echilibrul ecosistemelor. În cele două weekend-uri de festival (11-12 iulie, respectiv 18-19 iulie), festivalul oferă un program pentru întreaga familie.

Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 11:00, cei mici vor putea participa la un atelier interactiv de ecologie, cu titlul Întrecere virtuală! Vrei să fii miliardar?, realizat în parteneriat cu Seneca EcoLogos, în timp ce duminică, de la ora 11:00, va avea loc proiecția Viața secretă a grădinii (Franța, 2018). Înscrierile pentru atelier se fac la adresa: [email protected].

Sâmbătă, 18 iulie, de la ora 11:00, va avea loc un nou atelier interactiv Dunărea este și a mea! Ce legătură are apa din cada mea cu Dunărea? Pentru înscrieri, este necesar un mail către [email protected].

În ultima zi de festival, duminică, 19 iulie, de la ora 11:00, tot în cadrul Pelicam Junior vor fi proiectate o serie de scurtmetraje curatoriate de Festivalul de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza, Spania. O pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Tinerii și activismul de mediu: discuție specială

Documentarul Messages from the end of the world / Mesaje de la capătul lumii (Elveția, 2018), dedicat adolescenților, va fi proiectat vineri, 17 iulie, de la ora 17:00, și va fi urmat de o discuție cu protagoniștii filmului  – dintre care Tessa Viglezio, aflată în prezent în regiunea Arctică, la cercetare, va intra în direct dintr-un mediu inedit.

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.