Începe prima ediție a Festivalului Filmului Palestinian din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-prima-editie-a-festivalului-filmului-palestinian-din-romania/

Prima ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) începe luni la Bucureşti cu proiecţia în premieră în România a multipremiatului film „Wajib – Invitaţie la nuntă” (2017), regizat de Annemarie Jacir. Festivalul are loc între 26 şi 28 noiembrie la Cinema PRO din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2018

Timp de trei zile, spectatorii vor putea să vadă cinci dintre cele mai de succes filme palestiniene recente, printre care și propunerea Palestinei la Premiile Oscar2019, și să discute cu doi dintre cei mai apreciați cineaști palestinieni – actorul Mohammad Bakri și regizorul Raed Andoni.

Premiat anul trecut la prestigioasele festivaluri de la Locarno și Mar del Plata, „Wajib – Invitație la nuntă” („Wajib”, 2017), al treilea film al regizoarei Annemarie Jacir, poate fi văzut în premieră în România la gala de deschidere a FFP, în prezența cunoscutului actor Mohammad Bakri, interpretul rolului principal.

Wajib

„Vânătoare de fantome” („Ghost Hunting”) a fost ales în 2017 cel mai bun documentar din secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, iar recent a fost desemnat să reprezinte Palestina în cursa pentru Premiile Oscar 2019. Filmul va fi proiectat în cadrul galei de închidere, cu participarea regizorului Raed Andoni.

Tot de la Festivalul de la Berlin vine și surprinzătorul „Dragoste, furt și alte încurcături” („Love, Theft and Other Entanglements”, 2015), primul film al regizorului Muayad Alayan, unul dintre cei mai originali regizori palestinieni.

3000 Nights

Extrem de așteptată este și puternica dramă „3.000 de nopți” („3.000 Nights”, 2015), debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizoarei Mai Masri, prezentat la festivalurile de la Toronto, Londra, Busan sau Valladolid.

Al doilea documentar din selecție este „Gaza Surf Club” (2016), realizat de regizorii germani Philip Gnadt și Mickey Yamine și prezentat la prestigioasele festivaluri Toronto și Max Ophüls.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Programul complet și detalii despre filme pot fi găsite pe pagina oficială – www.palestinianfilmfestival.org și pe pagina de Facebook a festivalului.

Abonamentele și biletele pot fi achiționate din rețeaua Eventbook sau online accesând: www.eventbook.ro/program/festivalul-filmului-palestinian.

Foto: Festivalul Filmului Palestinian – facebook

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.