Filme palestiniene recente, disponibile online la începutul lunii decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-palestiniene-recente-disponibile-online-la-inceputul-lunii-decembrie/

Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente vor putea fi văzute online în perioada 3-5 decembrie, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Filmului Palestinian din România, desfăşurată în format hibrid.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2021

După ce publicul din Bucureşti a putut viziona filme palestiniene noi între 25 şi 28 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul primei părţi a festivalului, acum cinefilii din întreaga ţară vor avea şansa să descopere cinematografia palestiniană şi să afle mai multe despre realităţile palestiniene prin intermediul unor documentare şi filme de ficţiune.

Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, pe platforma Eventbook, vor fi disponibile un lungmetraj de ficţiune, patru documentare de lungmetraj şi trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la mari festivaluri internaţionale. În paralel, pe pagina de Facebook a Festivalului Filmului Palestinian, publicul va avea posibilitatea să urmărească interviuri cu câţiva cineaşti palestinieni.

„Străinul” („The Stranger”, 2021), debutul regizorului Ameer Fakher Eldin, a avut premiera mondială în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi a fost ales propunerea Palestinei pentru Premiile Oscar. Filmul urmăreşte un doctor fără licenţă din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă se schimbă atunci când întâlneşte acidental un soldat rănit în războiul din Siria. „Străinul” se concentrează „pe un bărbat compleşit de o criză existenţială atunci când se confruntă cu absurdul”, a scris Cineuropa.

Documentarul „Aşa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunile sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin.

„Despre pământ şi pâine” („Of Land and Bread”, 2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute în ultimii ani de palestinieni cu intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi în Teritoriile Ocupate. Filmul a fost inclus în selecţia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare – IDFA, Ji.hlava şi Visions du Réel.

În emoţionantul „Încă o săritură” („One More Jump”, 2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel.

În tulburătorul „Ambulanţă” („Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA şi Ji.hlava, tânărul regizor Mohamed Jabaly a urmărit un echipaj de pe o ambulanţă din Gaza în intervenţiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.

Tema exilaţilor şi refugiaţilor este discutată în trei documentare de scurtmetraj: „Gaza mea online” („My Gaza Online”, 2020), al aceluiaşi Mohamed Jabaly, „Falafala” (2019) şi „Fiul străzii” („Son of Streets”, 2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generaţii de cineaşti palestinieni.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.