Începe Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

Între 15 şi 18 iunie, o selecţie de filme din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2017

Cinefilii vor avea ocazia să vadă inclusiv două dintre filmele câștigătoare: Familia mea fericită / My Happy Family, r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross – distins cu Trofeul Transilvania, și Piatră pe inimă / Heartstone, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson, care și-a adjudecat Premiul pentru regie și pe cel al publicului.

Printre titlurile care au avut succes și la Cluj se numără mult-așteptatul documentar Safari, proiectat recent în prezența lui Ulrich Seidl,  Dumnezeu să ne ierte / QueDiosnosperdone, r. Rodrigo Sorogoyen, filmul de închidere al festivalului, O femeie fantastică Una MujerFantástica, prezentat chiar de Sebastian Lelio la Cluj, sau Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall, considerat „cel mai periculos film realizat vreodată”.

Cei mici se vor bucura de trei filme special alese pentru ei din programul EducaTIFF: Sânge de lapon, Micul port și O familie fabuloasă.

Biletele pot fi achiziționate de pe  www.elvirepopesco.ro, de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile partenere Eventbook, în timpul programului de lucru al acestora, în limita locurilor disponibile

* * *

PROGRAM

JOI, 15 IUNIE

16.00 – În sânge (In theBlood), r. RasmusHeisterberg | 105′, Danemarca

18.15 – În umbra femeilor (L’Ombre des femmes), r. Philippe Garrel | 83′, Franţa

20.00 – Dumnezeu să ne ierte (QueDiosnosperdone), r. Rodrigo Sorogoyen | 124′, Spania

22.30 – Safari, r. Ulrich Seidl | 90′ Austria, Danemarca, Germania

VINERI, 16 IUNIE

14.30 – Legenda lui Michael Kohlhaas (Michael Kohlhaas), r. Arnaud des Pallieres | 122′, Franţa, Germania

17.00 – Cercul roşu (Le Cercle Rouge), r. Jean-Pierre Melville | 140′, Franţa, Italia

19.30 – Lansare de carte „Filmat în România, 2010-2014”, de Bujor T. Rîpeanu, Dinu Ioan Nicula. Editura Meronia (cu sprijinul UPFAR)

Sange de lapon

20.15 – Filmul câștigător al Premiului Publicului Piatră pe inimă (Heartstone), r. GudmundurArnarGudmundsson | 129′, Islanda, Danemarca

22.30 – Incidentul de la Hilton (The Nile Hilton Incident), r. TarikSaleh | 110′, Suedia, Danemarca, Germania

SÂMBĂTĂ, 17 IUNIE

10.00 – Sânge de lapon (SamiBlood), r. Amanda Kernell | 108′ Suedia, Norvegia, Danemarca (EducaTIFF)

16.00 – Toate nopţile albe (AllTheseSleeplessNights), r. Michal Marczak | 100′, Polonia, Marea Britanie

18.00 – Frantz, r. Francois Ozon | 114′, Franţa, Germania

20.15 – Tăcerea mării (Le silence de la mer), r. Jean-Pierre Melville | 86′ Franţa

Micul port

22.15 – Animale (Animals), r. GregZglinski | 95′ Elveţia, Austria, Polonia

DUMINICĂ, 18 IUNIE

10.00 – Micul port (Little Harbour), r. IvetaGrofova | 86′ Slovacia, Cehia, Ungaria (EducaTIFF)

12.00 – Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall | 94′ SUA

14.00 – O familie fabuloasă (Cigarettes et chocolatchaud), r. SophieReine | 98′ Franţa (EducaTIFF)

16.00 – Austerlitz, r. SergeiLoznitsa 94′ | Germania

18.00 – O femeie fantastică (Una MujerFantástica), r. Sebastian Lelio | 104′, Chile, Germania, Spania, SUA

20.15 – Filmul câștigător al Trofeului Transilvania – Familia mea fericită (My Happy Family), r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross | 119′, Georgia, Germania, Franţa

22.30 – Criminali de provincie (Small Town Killers), r. Ole Bornedal | 88′, Danemarca

Foto: Retrospectiva TIFF la București – facebook

30
/11
/20

Insula 42 are plăcerea de a vă invita să participați astăzi, luni, 30 noiembrie, ora 16:00, live pe pagina oficială de Facebook, la un nou „Salon Insula 42”.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.