Începe TEEN-FEST 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-teen-fest-2019/

Sub genericul Cine sunt EU?, TEEN-FEST (29 septembrie – 6 octombrie 2019) îşi propune să fie, şi în acest an, un pol de atracţie pentru tânăra generaţie prin tot ceea ce oferă în cele opt zile de efervescenţă şi creativitate.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2019

Deși derulat într-un format mai restrâns decât de obicei, Festivalul va include spectacole care ating teme relevante pentru publicul său țintă, completate de evenimentele din secțiunile speciale: Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight – un showcase pentru creațiile artistice ale liceenilor, Atelierele de artă fotografică și #teatruînlicee, #teatruincurteascolii, Ieri vs. Azi – care propun formule interactive de comunicare cu tânăra generație.

Se alătură și secțiunea #împreună, dedicată tinerilor cu dizabilități senzoriale, prin care se dorește să se demonstreze că teatrul poate fi un eficient vehicul al incluziunii sociale.

Încercând să provoace (auto)interogarea, principalele secțiuni ale Festivalului
(Reborn Classics și Teen Attitude) propun 12 spectacole care îi pot ghida pe tineri în a afla răspunsul la o întrebare „fierbinte” pentru această vârstă: Cine sunt EU?

Secțiunea Reborn Classics aduce o perspectivă modernă asupra unor texte clasice. Personajele din Noaptea furtunoasăcaragialiană sunt privite printr-o lentilă nouă și colorată de regizorii Andrei și Andreea Grosu la unteatru, același cuplu de creatori propunând, la Teatrul Excelsior, o viziune inedită asupra dramei Năpasta de I.l. Caragiale: o dezbatere pe tema Adevărului într-un joc al intro și retrospecției. Pe scena Teatrului Național București, Revizorul lui Gogoldevine oradiografie a grotescului din realitatea contemporană, în lectura lucidă a regizorului Slava Sambriș, cum, de altfel, MOLIÉRE. ERÉILOM este o perspectivă actuală asupra renumitului comediograf francez Molière, într-un spectacol original, pus în scenă de regizorul rus Roman Feodori, la Teatrul „Nottara” din București.

La Teatrul Mic, actorul și regizorul Radu Iacoban face o vivisecție a absurdului din raportul elev-profesor, într-o versiune scenică a piesei Lecția de Eugène Ionesco, aflată la limita dintre comedie și dramă. Schimbând un pic registrul, în adaptarea plină de ludic și prospețime semnată de Vlad Trifaș la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, comedia shakespeariană Cei doi tineri din Verona se transformă într-o poveste de astăzi despre adolescenții dintotdeauna, aflați cu un pas în copilărie și cu celălalt în viața adultă.

Prin spectacolele din Secțiunea Teen Attitude, semnate de regizori din tânăra generație, adolescenții sunt confruntați cu transformările alerte ale lumii noastre. Trucul lui Patrick de Kristo Šagor, în regia Ancăi Maria Colțeanu, este o poveste despre inițiere, maturizare și acceptare într-un periplu revelator de la copilărie la preadolescență. Monster, de Duncan Macmillan, analizează procesul de responsabilizare a adolescentului captiv între copilărie și presiunile vieții adulte; într-un

spectacol regizat de Nae Constantin Tănase la Centrul de Teatru Educațional Replika. Tot la Replika, liceeni și profesorii se vor întâlni cu Limite – un one woman show comic și acid despre școala românească, într-un scenariu inspirat dintr-un caz real. Băiatul cu șosete roz de Alexandru Gorghe, regizat de Andreea Ciocîrlan la Teatrul Excelsior, va aduce în atenția adolescenților una dintre cele mai nocive tare ale omului contemporan: grija excesivă acordată propriei imagini în spațiul public.

Așadar, pentru această ediție a Excelsior TEEN-FEST, propunem o temă provocatoare care așteptăm să incite și să atragă tinerii dornici de a afla prin teatru… cine sunt ei!

Detalii despre cea de-a V-a ediție a Excelsior TEEN-FEST sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Teatrul-Excelsior-Bucuresti.

Foto: TEEN-FEST – facebook

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.

23
/06
/14

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de decorare a Tamarei Buciuceanu-Botez cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale".

23
/06
/14

"Gaiţele", "Copii de aruncat", "Când Isadora dansa", "Căsătoria", "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" şi multe alte spectacole în perioada 23 - 29 iunie, pe scenele teatrelor din Capitală.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio România Cultural în perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.

19
/06
/14

Astăzi, începând cu ora 16.00 și până la ivitul zorilor, institutele și centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC București și partenerii lor vă dau întâlnire la a opta ediție a Nopții Institutelor Culturale la București.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.